Начало / Статии / Статии - САЩ

Сан Франциско - един от най-обичаните на света

Автор

/

Всичко идва от светлината. Сребриста, бистра, прозрачна, тя се отразява от Тихия океан и широкия залив на Сан Франциско и изпълва града с оптимизъм. Поема дългата оранжево-червена дъга на моста Голдън Гейт, откроява я на фона на лазурното небе и я прави вълнуваща, спираща дъха.

Подчертава малките, украсени детайли на викторианските къщи, озарява просторните извивки на хълмовете, минаващи като вълни през целия полуостров, върху който лежи този нискоетажен град, хвърля синкави сенки под боровете и кипарисите в тучните паркове, придава елегантност и благородство на офисните небостъргачи в централния делови район, скупчени около емблематичната игла на пирамидата „Трансамерика“.

А ако не е от светлината, то тогава някаква друга мистична сила пропива този град и го прави един от най-обичаните на света. Сан Франциско вече е оставил в миналото дните си като средище на хипи движението и „лятото на любовта“. Но духът на иновациите, готовността нещата да се преосмислят и да се правят по-различно, си остават живи.

Не е просто случайност, че Силиконовата долина, този двигател на компютърната революция, се намира само на петдесетина километра южно от града. За да добиете впечатление за способността на Сан Франциско да мисли разностранно, посетете „Експлораториум“ – приложния музей, създаден от физика и преподавател Франк Опенхаймер през 1969 г., който постоянно актуализира, обяснява и изследва науката, човешкото възприятие и вселената.

Сан Франциско е град на изключителни музеи, много от които се помещават в характерни, неконвенционални сгради. Местният Музей на модерното изкуство (SFMOMA) отстъпва по богатство на колекцията си единствено на своя нюйоркски съименник.

Тук, в сграда на швейцарския архитект Марио Бота, осветена посредством характерен централен цилиндричен атриум, са представени творби на всички велики художници от 20-и век. Музеят „М. Х. де Янг“ в Голдън Гейт Парк разполага с нова, облицована в мед сграда, проектирана от фирмата „Херцог и де Мьорон“, чието дело е и стадионът „Птичето гнездо“ в Пекин, и съдържа изключителна колекция от американски автори.

Музеят на азиатското изкуство, може би най-голямата експозиция извън Азия, се помещава в библиотека от 1917 г., преоборудвана от италианския архитект Гае Ауленти – същият, който е създал и парижкия Музей Орсе от бивша железопътна гара.

Фактът, че Сан Франциско е един от най-космополитните градове в света, личи и от качеството и разнообразието на кухнята му. Със своя оживен пазар, ресторанти и кафенета, обновеният фериботен терминал на крайбрежната улица Ембаркадеро е същинска витрина за тази страст. Живописният Рибарски кей, гледащ към залива, се слави с морската си храна, а зад ярко боядисаните традиционни фасади на Чайнатаун има стотици ресторанти, които обслужват една от най-големите китайски общности извън самия Китай, както и много любопитни посетители.

Китайците присъстват в Сан Франциско едва от средата на 19-и век, но испанците са първите, построили укрепление тук почти век по-рано в местността Президио, с изглед към Голдън Гейт – тесният вход към великолепното естествено пристанище на залива. Очарователната, варосана в бяло Мисия Долорес, издигната през 1776 г., е най-старата сграда в Сан Франциско.

Американските заселници изтръгват независимостта си от мексиканското управление през 1847 г., точно преди Златната треска от 1849 г. и изцяло преобразяват Сан Франциско, превръщайки го в търговски център. Богатството се излива в красиви викториански домове, като превърнатата сега в музей къща Хаас-Лилиентал – една от оцелелите след разрушителното земетресение и пожара от 1906 г., унищожили голяма част от града.

Сан Франциско с право се гордее със своето минало. За да се докоснете до него, качете се на някой от историческите трамваи, които са пъшкали и скърцали по хълмовете му, теглени от разположени под пътя кабели, от 1873 година. Сан Франциско грижливо опазва своята историческа транспортна система.

Една от линиите ползва ретро трамваи, датиращи от 1920 до 1970 г., изтеглени от употреба както от собствения парк на града, така и от други места по света. Те се движат по „Маркет Стрийт“ и крайбрежната „Ембаркадеро“. Има и други, още по-стари от тях, които служат за туристическа атракция. Ако се возите по линията Пауъл-Хайд, обърнете внимание на стръмната, лъкатушеща Ломбард Стрийт и си помислете колко великолепно щуро, свободомислещо и освобождаващо място е Сан Франциско.

Любопитно: „Гримираните дами“ е ласкав прякор, който се използва по адрес на над 14-те хиляди къщи във викториански и едуардински стил в Сан Франциско.

Кога да отидете там: Септември и октомври са за предпочитане. За учудване на мнозина посетители, лятото (от юни до август) се охлажда от морските мъгли и не е топло. Зимата е подобна на лятото, но по-влажна.

На какво да обърнете внимание: Екскурзиите с кораб до остров Алкатрас, където от 1934 до 1963 г. се е помещавал известният строго охраняван затвор. Това е едно странно, отрезвяващо изживяване на фона на позитивната атмосфера на Сан Франциско.

Полезни съвети: Разхождайте се, но не пресичайте на червено – това може да ви донесе съдебна призовка и солидна глоба.

>>> ВИЖТЕ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО САН ФРАНЦИСКО! >>>

>
29 ноември 2018 г.

Тагове

архитектура

заливи

мечтани туристически дестинации

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти