Начало / Статии / Статии - САЩ

При Панис - ресторантът, който промени начина на хранене на американците

Автор

/

През 1971г. да ядеш навън, означаваше говеждо „Уелингтън“ и салати от маруля айсберг със заливка „1000 острова“ – но това бе така преди младата Алис Уотърс да предприеме едно просветляващо пътешествие из Франция, където тя е впечатлена от дръзките вкусове на зеленчуци, току-що набрани от градините, плодове направо от клона и риба – от морето.

Завръщайки се в Съединените щати, идеалистично настроената студентка в Бъркли отваря „При Панис“ (Chez Panis), в процеса, създаващ „Калифорнийска кухня“, превръщайки Сан Франциско в един от най-добрите по отношение на ресторантите градове и довел до промяна в начина, по който американците се хранят. Ако не беше тя, нашите местни ресторанти може би никога не биха открили салатата „Месклун“, печената на дърва пица, диворастящите гъби, местното козе сирене и екологично чистите продукти.

Отъждествяван в цял свят с чисти, свръхпресни местни продукти, простичко приготвени и великолепно поднесени, „При Панис“ (наречен на персонаж от една филмова трилогия на Марсел Паньол) все още е в силата си трийсет години по-късно. Все още е толкова трудно да направиш резервация, все още се сервира едно-единствено фиксирано меню от три или четири ястия всеки ден и никога не се предлага едно и също ястие два пъти.

Около шейсет местни ферми снабдяват кухнята и ако фермерите имат някой нов вид нарове или сирене, той ще се появи в менюто тази вечер и ще бъде вдъхновение за цялото хранене. Ако искате да си спомните какъв вкус би трябвало да има храната, елате тук. На втория етаж оживеното, по-неофициално кафене „При Панис“ предлага същия непревзет усет  в едно по-евтино меню а ла карт.

На всяко друго място в Сан Франциско вие може да намерите ресторанти, чиито  собственици и главни готвачи са били обучавани или са намерили своето вдъхновение от Уотърс, като например  много хваленото и винаги популярно кафене „Зуни“.

Къде: Бъркли, (16 км североизточно от Сан Франциско), Калифорния, САЩ
Най-добро време: долу само вечеря; горе – обяд и вечеря; и двете затворени в неделя.

>
31 август 2011 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти