Начало / Статии / Статии - САЩ

Да изкачиш Халф Доум - национален парк Йосемити, щата Калифорния, САЩ

Автор

/

Трудната за изкачване стена на Халф Доум се издига до височина 2694 м над морското равнище.

Пълната луна огря смълчаните, покрити със сняг върхове на Сиера Невада, докато се разполагах примрял от умора на Халф Доум след трудното изкачване по шеметния северозападен скален отвес на върха.

Беше 2 часа след полунощ – около 42 часа след като с партньора ми започнахме катеренето. Ледените кристалчета проблясваха по гранитните скали наоколо. Пръстите ми бяха изтръпнали от студа. Бях гладен и жаден; всички мускули ме боляха. И въпреки това никога не се бях чувствал толкова добре.
Открих скалното катерене още като тийнейджър и скоро бях напълно обсебен от него, от тръпката на откривателството, което то предлагаше, от удоволствието да контролираш движенията си и предизвикателството да преодолееш своя страх. Калифорнийската долина Йосемити беше една от люлките на този спорт, а Халф Доум – негова емблема.

Огромното му вертикално лице от 671 м беше мечта за всеки начинаещ скален катерач, а мен привличаше като магнит.

Докато изтеглях въжето, с което да помогна да партньора си да достигне върха, се върнах назад в спомените си: шест месеца на тренировки и подготовка, една седмица подгряващи изкачвания и четиричасов преход към изходната точка на катерачния тур; две дузини захващания по скалните пукнатини, които нараняват пръстите, въжени мостове и техническа работа с въжета; една нощ, прекарана върху порталедже, малко по-широко от талията ми, на трийсетина метра над земята; опасности, от които ти прималява, и фантастични гледки, приливи на удовлетворение и на страх, а накрая – последни захващания по скалите, направени на светлината на фенерче. Така се стигна до сюблимния момент на тиха радост от очертаващите се в дрезгавата светлина преди зазоряване била и върхове на Сиера Невада, обещаващи нови приключения.

Нийл Уилсън

Туристите могат да изкачат Халф Доум и по пътеката Кейбълс.

Равносметката

След като успях да изкача Халф Доум, у мен се създаде усещането, че мога да успявам във всичките си начинания. Необикновеното преживяване на скалите ме вдъхнови да напиша първата си статия и да се откажа да правя кариера в далеч по-сигурната петролна промишленост, за да се отдам на авантюристичното поприще на пътуващия писател.

Полезни съвети

Стандартният тур по северозападната стена на Халф Доум е сериозно катерачно предизвикателство, продължаващо обикновено две-три дни, което е по силите само на опитните алпинисти.
Ако възнамерявате да прекарате нощта в подножието на обекта, както правят повечето катерачи, се нуждаете от специално разрешение за пребиваване на територията на националния парк (издава се безплатно). Тези, които не владеят алпийската техника, могат да изкачат върха по маршрута, наричан Кейбълс и снабден с изсечени в скалите стъпала и парапети на най-стръмните участъци. Тази толкова популярна туристическа пътека в Йосемити е достъпна само за не повече от 300 туристи дневно и ще трябва да се сдобиете с разрешително за туризъм в Йосемити (nps.gov/yose/planyourvisit/hdpermits.htm). Голяма част от тези документи се издават на специална лотария през март, но около 50 на ден остават свободни и се разиграват на своеобразна лотария (плащате 20 щатски долара и подавате молбата два дни предварително).

В района на Йосемити има няколко места за къмпингуване, но Лагер 4 е духовен център на скалното катерене в долината (през 2003 г. той беше записан в националната листа на историческите места).

Откъс от книгата "Най-вълнуващите моменти в живота - 100 пътешествия, които ще ви променят завинаги" на Lonely Planet, издателство Книгомания.

 

>
15 август 2019 г.

Тагове

национални паркове

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти