Начало / Статии / Статии - САЩ

Полуостров Монтърей - свещен голф и природна чудорама

Автор

/

Майката Природа е работила наднормено върху каменистия полуостров Монтърей. Пасифик Гроув (също Бътърфлай Таун, САЩ, известен като място, където отпочиват десетки хиляди мигриращи пеперуди от вида „монарх“) и неизразимо очарователният бохемски град Кармел бай дъ Сий са големи атракции, но старият рибарски град Монтърей си остава най-голямата примамка.

Домът, в който е живял като момче романистът Джон Стайнбек, приютява джазовия фестивал в Монтърей, който трае три нощи и привлича над 500 големи изпълнители от цял свят и е най-старият действащ джазов фестивал в страната.

Някога прочут с улова на китове и консервирането на сардини, Монтърей е бил също първата столица на Калифорния и запазва над 40 сгради, строени преди 1850 г. Невероятната морска фауна в областта е най-добре опознавана днес в „Монтърей Бей Акуериъм“ на прославената от Стайнбек „Улица Консервна“ (Cannery Row). Магически „океан на закрито“, в него обитават 700 вида морски животни от залива Монтърей, включително риби, морски видри, акули, пингвини и хипнотизиращи и невероятно красиви медузи.

Колоездене - Монтърей

За завършек на вашето опознаване на Монтърей отседнете в „Олд Монтърей Ин“, красиво обновена фахверкова сграда в стил Тюдор от 1929 г. със само десет идеално обзаведени стаи. Един от най-поразително красивите пътища по двете американски крайбрежия, знаменитият „17- Майл Драйв“ свързва Монтърей с неговия съсед на полуострова, Кармел, и е единственият частен път, на който се събират такси, западно от Мисисипи. Микрокосмос на романтичната красота на нащърбеното крайбрежие, той е поръбен от редки, скулптирани от вятъра кипариси и изпъстрен с пръскани от океана, излезли на повърхността скали, върху които се излежават стотици същински тюлени и морски лъвове.

Забележителностите по прочутия път, създадени от човешки ръце, са невероятните, струващи
много милиони домове, легендарното голф игрище „Пебъл Бийч“ и пет съседни игрища, на които се играят срещи от шампионата. Свещена земя за играчите на голф, прегръщащото се с океана игрище „Пебъл Бийч“ напомня за трудните и ветровити игрища на Шотландия и Ирландия; то е редовно класирано като едно от най-великолепните (и скъпи) публични игрища от турнирен клас в света.

Улиците с редици дървета покрай тях на красивия, процъфтяващ и разглезен град Кармел са пълни с художествени галерии, магазинчета за бижута и подаръци, както и кафенета, с един красив пясъчен плаж с форма на полумесец само на минути оттук. Мисията на кармелитите от 1770 г. е служила като централа на цялата мисионерска система в Калифорния (под ръководството на отец Джюнъпъро Сера, който е погребан тук). Все още се усеща присъствието на най-известния жител на града – Клинт Истууд. „Хогс Бред Ин“ (някога притежаван от Истууд) е забавно място, където можете да хапнете бургер или да пийнете едно преди лягане край някое от огнищата на открития вътрешен двор.

За нещо по-съществено се отправете извън града към достолепния ресторант от 1850 г. „Мишън Ранч“, 88-декарова крайморска млекопроизводителна ферма, която актьорът спасява през 1986 г. (през същата година е избран за кмет на Кармел) и я превръща в рустикал на странноприемница. Отседнете в някоя от трийсетте и една стаи или най-малкото останете за вечеря в трапезарията на ранчото, популярна сред местните жители.

Къде: Монтърей е на 200 км южно от Сан Франциско, 550 км северно от Лос Анджелес.
Най-добро време: 4 дни в средата на август за „Пебъл Бийч Конкорс д’Елигънс“, за да видите някои от най-красивите ретро коли, които някога са били произвеждани; юли/август за 3-седмичния Бахов фестивал в Кармел; януари за любуване на китовете; януари/февруари за пеперудите „монарх“.   

>
03 февруари 2011 г.

Тагове

велотуризъм

голф туризъм

колоездене

къде да пътуваме през юли

пеперуди

Забележителности наоколо

Избрани оферти