Начало / Статии / Статии - САЩ

Обиколка на Сан Франциско - поезия в движение

Автор

/

Също толкова банални, но очарователни, колкото гондолите на Венеция и двуетажните автобуси на Лондон, кабелните трамваи на Сан Франциско са ключов компонент от уникалния характер на града и единствената националната историческа забележителност, която се движи.

С невъзможното да бъде сбъркано „динг! динг! динг!“, известяващо тяхното пристигане и в слънчеви, и в мъгливи дни, кабелните трамваи са връщане към края на ХІХ в., когато те са най-добрият транспорт нагоре и надолу от 43-те хълма на най-надарения в топографско отношение град на Америка. Днес те все още щъкат нагоре-надолу с постоянна скорост от 15 км/ч (движени с подземен кабел, не с мотор); техните три линии съставляват единствената оцеляла в света система от кабелни трамваи.

Линиите „Пауъл–Хайд“ и „Пауъл–Мейсън“ започват от центъра под оживената търговска зона на Юниън Скуеър и се изкачват до високо разположения квартал Ноб „Хил“, един от най-елегантните адреси в града и място, на което се намират два от най-важните му хотели: „Риц-Карлтън“, смятан от мнозина за най-добрия в града (и един от най-добрите в света), както и забележителният „Феърмонт“. Наново построен в един екстравагантен маниер след земетресението през 1906 г., той е мястото, където Тони Бенет за първи изпълнява „Оставих сърцето си в Сан Франциско“ през 1962 г. Линията „Пауъл–Хайд“ завършва във „Фишерман Уорф“, известната крайбрежна туристическа дестинация, все още съхранила изрядна доза очарование. Струва си да се присъедините към множеството, просто за да схрускате някой рак или риба с пържени картофки от щандовете край пристанището и да се полюбувате на чудесните изгледи на затвора „Алкатрас“ – „Скалата“ – с величествения над 3-километров мост „Голдън Гейт“, който също може да прекосите за една вълнуваща, преминала под плющенето на вятъра разходка и прекрасни изгледи. Не е ясно кой е решил да го боядиса оранжев, но бог е бил добър към него.

Ако е събота, отправете се към близкия Ембаркадеро и много популярния „Фармърс Маркит“ на Фери Плаза, най-добрия и най-големия пазар за селскостопански продукти в града. Изпълнените с живец пазари на Чайнатаун са не по-малко забележителни, претъпкани с хора (това е вторият по големина китайски анклав в страната), пресни зеленчуци и неща, които не сте знаели, че съществуват (или че могат да се ядат). В сърцето на „Норт Бийч“ (най-приятния квартал за разходки), Телеграф Хил предлага някои от най-добрите изгледи в града, особено от върха на кулата Койт, където може да видите залива, мостовете и островите. Ще поискате да повървите полекичка и из „Хайт-Ашбъри“, един вид пенсионерска зона на хипитата от 60-те години. Завийте нагоре към Алта Виста Парк, откъдето да хвърлите поглед към центъра за един красив като пощенска картичка изглед на „Дяволските пеперудки“ (Painted ladies) – ред ярко боядисани в различни цветове викториански къщи на улица „Стайнър“. Архитектурното богатство на Сан Франциско е едно от хилядите негови съкровища.

Сан Франциско: за информация се свържете с San Francisko Convention and Visitors Bureau,  www.sfvisitors.org. Пътуване с кабелен трамвай $2.
Най-добро време: прочутата мъгла преобладава най-вече през лятото и може да направи нещата неприятни; пролетта (когато паркът „Голдън Гейт“ е прекрасен) и есента са най-хубавите сезони тук; Китайската Нова година в Чайнатаун се пада обикновено през февруари, с празненства, траещи по 2 седмици. Двуседмичният Международен филмов фестивал е през април-май. Гей парадът се провежда през последната седмица на юни в неприкрито гейския квартал „Кастро“. Проверявайте за прояви от богатата целогодишна културна програма на града.

>
19 април 2010 г.

Тагове

кабелни трамваи

мостове

Забележителности наоколо

Избрани оферти