Начало / Статии / Статии - Исландия

Водопад Квернуфос: малко известният съсед на Скогафос в Исландия

Автор

/

Когато стане въпрос за Исландия, една от гледките, които най-често изникват пред очите ни, е водопадът Скогафос с величествената му водна стена и ярката му дъга.

Това да си символ на цяла държава обаче, не е никак лесна работа. Водопадът често се оказва пренаселен с посетители - всеки търси най-доброто място за снимка или просто стърчи пред него, изпълнен с благоговение и неспособен да отлепи поглед от мощните струи.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако сте почитатели на по-малко известните забележителности, не си тръгвайте веднага след посещението си на Скогафос. На пешеходно разстояние от него, закътан в зелена клисура, ви очаква още един водопад - Квернуфос. С всяка крачка в посока към Квернуфос човешката глъчка намалява и ви обгръщат спокойствие и приятна тишина.

Снимка: iStock by Getty Images

Квернуфос е висок около 40 м и малка част от него се вижда още от шосето. Когато застанете в подножието му обаче, ще го видите в целия му блясък. Водните струи се спускат от ръба на отвесна скала, а наоколо скалите са потънали в мъх и зеленина.

Водопадът е разположен на река Кверна, която пък извира от южните склонове на особено прочулия се през 2010 г. вулкан Ейяфятлайокутъл (същият, чиято пепел блокира въздушното пространство над голяма част от Европа за седмици).

Една от най-впечатляващите подробности относно Квернуфос е, че можете да се мушнете зад водната завеса (както при по-големия и по-известен водопад Селяландсфос, но в умален мащаб). Пътеката, която ще ви изведе зад водопада е хлъзгава, затова е добре да сте подготвени със стабилни обувки и/или щеки.

Снимка: iStock by Getty Images

За най-хубави снимки, планирайте да бъдете при Квернуфос по обяд.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Исландия!

>
25 септември 2023 г.

Тагове

водопади

любопитно

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти