Начало / Статии / Статии - Египет

Пирамидите в Гиза - вечните чудеса на древния свят

Автор

/

От времето на тяхното неподвластно на логиката изграждане пирамидите в Гиза въплъщават древността, мистерията – и дават повод за невероятни хипотези.

„От върха на тези гробници – провиква се Наполеон – ви гледат четиридесет столетия!“ Пирамидите са единственото чудо на древния свят, което е оцеляло почти непокътнато.

Погребалната голяма пирамида на Хеопс (или Хуфу) е най-старата в Гиза и най-голямата в света, изградена около 2500 г. пр.н.е. от близо 2,3 милиона варовикови блокове, тежащи средно по 2,75 тона и придвижвани от 100 000 роби.

Три по-малки пирамиди в съседство принадлежат на Хеопсовите царици или сестри. Сфинксът (Абу ’л-Хол, „Бащата на ужаса“) е разположен наблизо, странна фигура с тяло на лъв, лице на човек и царска брада. Шумното звуково-светлинно представление, което се провежда всяка вечер след залез слънце, е мелодраматично, но все пак изненадващо забавно нахлуване в историята на фараоните. 

Когато населението на Кайро надхвърли 15 милиона души, предишната изолация на пирамидите в пустинята беше нарушена от предградията, които продължават да се разрастват около тях.

Упорити камилари и хора, наети шумно да хвалят стоката, предлагат своите коне и купени на старо „кораби на пустинята“, за да видите пирамидите така, както би трябвало. Те са най-магични на зазоряване и по здрач или когато са окъпани в лунна светлина и тишина. 

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Внимавайте обаче, защото именно хората с камилите са тези, които могат да ви спретнат запомнящ се номер, като рекламират качването на животното като безплатно. След това често се случва камилата да отпраши дълбоко в пустинята, а от вас да поискат неприемливо висока сума, за да ви върнат обратно. 

Пирамидите: 18 км югозападно от централната част на Кайро

Най-добро време: март - ноември.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Египет!

>
10 март 2015 г.

Тагове

екзотика

каменни структури

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти