Начало / Статии / Статии - Полша

Хълмът Вавел в Краков - символ на националната идентичност

Автор

/

Величественият комплекс от готически и ренесансови сгради, които оформят хълма Вавел – Кралският дворец и Катедралата – се извисява над града от една висока скала над река Висла. Тук е била резиденцията на полските крале повече от 500 години, до края на ХVІ в., когато Варшава става столица на Полша.

Кралският дворец - Полша

Хълмът Вавел е символ на полското кралство: макар да е бил претършуван от нацистите, когато те го използват като местна щабквартира през Втората световна война, залите все още са пълни с редки, огромни гоблени (най-голямата колекция от този вид в Европа), позлатени и изографисани тавани и богата барокова мебелировка. Вероятно ще бъдете заобиколени от групи полски ученици, които получават урок за тяхното славно минало, когато Краков – totius Poloniae urbs celeberrima, „най-прочутият полски град“ – будел завистта на цяла Европа.

Знаменитата катедрала от 1364 г., наречена „светилището на нацията“, е била седалището на архиепископа Карол Войтила от 1963 г. до избирането му за папа Йоан Павел ІІ през 1978 г. Столетия наред полските крале са били коронясвани и погребвани тук; герои и мъченици също са погребани тук, сред безбройните параклиси и произведения на изкуството.

За разлика от Варшава, Краков е избегнал разрушенията през Втората световна война и неговата велика история и забележителна концентрация на архитектура са видни навсякъде. От замъка (и особено от кулата „Сигизмунд“ на катедралата) може да видите голяма част от Стария град (Stare Miasto), около 6 км2 запазени улици и столетни сгради и паметници, които са сред най-изящните и автентичните в Европа.

Къда: Краков, Полша.

Виж актуалните оферти за Краков!

Виж още:

Екскурзия - Варшава

Екскурзия в Литва

Екскурзия в Естония

>
13 октомври 2010 г.

Тагове

замъци

катедрали

хълмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти