Начало / Статии / Статии - Полша

Краков - Спящата красавица на Полша

Автор

/

Краков е Спящата красавица на Полша, прекарала десетилетия в дрямка зад Желязната завеса, за да се събуди едва след рухването на комунизма през 1989–1991 г. Сега той е освежен и възстановен като славен исторически град, радвайки се на добри приходи от туризъм.

Краков е бил кралски град и в неговата катедрала са коронясвани и погребвани полските владетели. Този ранг е очевиден и от планировката на Стария град, с величествения, параден „Кралски път“, водещ към центъра от строената през 14-и век порта „Св. Флориан“ и масивния барбакан – укрепление, останало от някогашните защитни стени. Той стига до широкия „Ринек Гловни“ – централния площад , а оттам продължава чак до хълма Вавел, мястото на катедралата и Кралския дворец, който на времето си е бил един от най-добрите ренесансови палати в Северна Европа. Защитен зад високите стени, кралският дворец на хълма Вавел гледа към река Висла. В дъното се извисява камбанарията на катедралата, където са ставали коронациите и погребенията на владетелите. Всеки отминаващ век е добавял все нова слава и величие към средновековния град, сгушен някога във вътрешността на крепостните стени.

Главният площад е бил разкрасяван с поредица от архитектурни стилове: основната му забележителност, тъй наречената „Сукиенница“ (палата на платовете, на текстила) е заобиколена от сгради, преминаващи през цялата гама от стилове: от романски през готически, ренесансов и бароков чак до модернизъм. Краков се наслаждава на чудатите детайли в своята история. Рязко пресеченият тръбен звук, наричан „Хейнал Мариацки“, който звучи на всеки кръгъл час от една от кулите на базиликата на Дева Мария на централния площад Ринек Гловни, припомня инцидента от 1241 г., когато Краков бил под обсадата на татарски нашественици: тогава тръбачът, свирещ сигнал за тревога от тази наблюдателница, пада пронизан от вражеска стрела. В близост до входа на Вавелската катедрала пък от метален прът висят кости, за които се казва, че са останки от свирепия дракон Смок Вавелски, който живеел в пещера под замъка, докато не бил убит от легендарния основател на града принц Крак.

          Снимка: Lαurα Suαrez

Скептиците предполагат, че те всъщност принадлежат на мамут, носорог и кит – доста странна комбинация сама по себе си. Но не всички забележителности на Краков са толкова нетрадиционни. Параклисът от 16-и век на Сигизмунд (Зигмунт) в катедралата, където се намират гробниците на кралете Сигизмунд I Стари и Сигизмунд II Август, е един от върховите изрази на италианския Ренесанс в северната част на Европа. Базиликата на Дева Мария пък съдържа колосалния олтар от 15-и век, изработен от боядисано и позлатено дърво и изобразяващ сцени от живота на Дева Мария. Той е плод на 12-годишния труд на родения в Германия скулптор Файт Щос и се нарежда сред най-големите шедьоври на европейското готическо изкуство.

Една красива сграда в северната част на Стария град още от 1796 г. е дом на музея „Чарторийски“. Той представя колекция от египетски, гръцки и римски антики, книги, килими и картини. В него се намира също и може би най-великото от всички художествени съкровища на града: прочутият портрет на Сесилия Галерани от Леонардо да Винчи, наречен „Дамата с хермелина“. Ако се изкачите на кулата на катедралата, ще можете да видите огромната камбана Зигмунт, отлята през 1520 г. Легендата разказва, че ако докоснете клепалото й и прошепнете някакво желание, то ще се сбъдне. Като се има предвид, че за мнозина посетители посещението на Краков само по себе си е сбъдната мечта, това със сигурност идва като черешката на тортата.

Кога да отидете там: Умереният климат на Краков е приятен през пролетта, лятото и есента. През мразовитата зима коледният базар на централния площад създава приповдигнато настроение.

На какво да обърнете внимание: 900-годишната солна мина „Величка“, намираща се край града, е прочута с подземните си пещери, в които има богато украсени зали, параклиси и скулптури, издялани от сол.

Полезни съвети: Разходете се пеша. За час-два можете да обиколите целия Стар град, вървейки през парка „Планти“, който следва линията на старите (вече разрушени) крепостни стени.

Виж актуалните оферти за пътуване в Полша!

*

Виж още:

Екскурзия в Прага

Екскурзия в Словакия

Екскурзия в Германия

>
18 март 2024 г.

Тагове

арки

архитектура

градове

кулинарен туризъм

културен туризъм

културни центрове

мечтани туристически дестинации

романтични градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти