Начало / Статии / Статии - Полша

Концлагер Аушвиц (Освиенцим) - музей на зловещото минало

Автор

/

Като туристи се стараем да си доставяме удоволствие на път, да научаваме нови неща и да се срещаме с интересни хора. Понякога удоволствието обаче изчезва, когато маршрутите ни включат някои по-мрачни места. Места, които ни променят и ни карат да се замислим дълбоко.

Едно от тези места е концлагерът Аушвиц - известен още като Освиенцим. Да, това е лагер на смъртта и не е най-предпочитаната туристическа дестинация в света. Много хора дори я избягват, за да не се натоварват. Така са живеели и хората в близките до Аушвиц села, без да се натоварват, като не са имали желание да се информират какво се крие зад оградите от бодлива тел.

"Работата ще ви освободи!" - това е надписът, с който ви посреща най-големият лагер на смъртта, на няколко километра от полския град Краков. Изграден върху стари казарми, лагерът се простира на километри във всички посоки и сякаш няма край. За по-практично е разделен на Аушвиц 1 и 2, като хората са били разпределяни в един от двата лагера, намиращи се непосредствено един от друг.

Аушвиц 1

В различни стаи и сгради в лагера можете да видите какво се е случвало там. В огромни помещения са събрани на огромни купчини останките и вещи от хората, пребивавали в лагера – куфарите, с които са пристигнали, надписани с техните имена, протези, бастуни, патерици на хората с увреждания, очила, тонове коса, обувки... Без да е нужно да четете история, че над един милион евреи, цигани, поляци, хомосексуалисти и хора с увреждания са намерили смъртта си там, придобивате представа от оставените следи.

Отправяйки се към края на един от лагерите, ще попаднете в двете газови камери, а в непосредствена близост се намират двата крематориума. Макар лагерите да са посещавани от немалко туристи, малцина се престрашават да влязат в тези две помещения, а повечето посетители ги напускат скорострелно. Ароматът на смъртта все още се усеща тук и прониква не само през ноздрите, а през кожата и всичките ви сетива. Сякаш ставате съучастник в зверствата, извършвани на това място. Сякаш когато видите пещите, вече успявате да приемете историите, които сте гледали в научнопопулярните филми, за реалност, а не просто за история, случила се някъде там другаде.

Аушвиц - Биркенау

Аушвиц 2 - или известен още като Биркенау - се намира на няколко минути път с... влак. Железопътни линии са свързвали всички лагери на смъртта в Европа за да могат бързо и лесно да бъдат превозвани хората от единия до другия край на континента. За разлика от Аушвиц 1, който е наситен със сгради и представлява нещо като мащабен затвор, в Биркенау можете да видите огромна жп гара, като част от нея насочва вагоните директно към пещите за кремиране. В най-натоварените времена хората са стояли във влаковете със седмици, докато дойде техният ред да бъдат изгорени, а пещите са работели денонощно.

Сега там са останали част от пещите, релсите и отделните коловози на малката финална гара на смъртта. Останали са и самите вагони, превозвали хора като обикновен товар за унищожаване.

И там, някъде след километри, можете да видите паметник, напомнящ за случилото се на всички езици, на които можете да очаквате, включително на български. И тук можем да се почувстваме за малко горди, тъй като само България не е изпратила вагони с евреи и други "различни" в посока Аушвиц. С огромна инфографика на една от стените е описан броят хора, изпратени в този лагер.

Странно, но когато аз бях на това място, денят беше облачен и дъждовен, сякаш за да допринесе за това да почувстваме атмосферата на мястото. Място, което всеки един трябва да посети, особено в разгара на измислени конфликти на верска, етническа, расова, сексуална и друга основа, защото единственото нещо, което може да ни предпази от това да тръгнем по грешния коловоз, е това да знаем и помним миналото си.

Вижте и най-добрите оферти за пътуване до Краков.

>
10 май 2017 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти