Бора Бора

За града

Оферти

Статии

Бора Бора / Bora_Bora

Бора Бора (Bora Bora) е вулканичен остров от архипелага Дружествени острови във Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и бариерен риф. В центъра му има угаснал вулкан с два върха - Пахиа и Отеману (с височина 727 м).

Пясъкът е ситен като прашец, тропическата растителност се състои предимно от палми и хибискус, а изумрудените води на лагуната са рай за гмуркачите със своя пъстър свят от риби и корали.

Името на острова на таитянски е Пора Пора, което означава "роден първи". Легендата разказва, че върховният бог Таароа е "уловил" с въдица първо този остров от водите на Тихия океан. Когато капитан Кук за първи път научава от таитяните за острова, той погрешно чува "п" вместо "б", въпреки че в таитянския език не съществува звука "б".

Главното селище на острова е Вайтапе в западната част на острова.

Важна информация

Население: 8800 души

Валута: Полинезийски франк (XPF). Приблизително 100 XPF = 1,64 лв.

Свободно можете да пазарувате също така в евро или долари. Можете да обмените пари на летището. В много от големите хотели ще ви обменят валута. Най-изгодно е да плащате в местната валута. 

Широко разпространена е употребата на кредитни карти

Език: Основните езици на острова са френски и таитянски, въпреки че повечето жители на Бора Бора говорят добър английски.

Сайтове за Бора Бораwww.boraboraisland.com

Туристическа информация: Има туристическо бюро в центъра на Вайтапе. Работно време: 8:00 - 16:00 (понеделник - четвъртък), 8:00 - 15:00 (петък), събота и неделя - почивни дни. Тел. (689) 677636

Работно време: Повечето магазини и офиси са отворени между 8:00 и 12:00 и между 13:30 и 17:30 часа. В събота магазините затварят в 11:00 часа. 

Здраве: Питейната вода от чешмата е безопасна в Бора Бора. На острова няма болница, здравни заведения има на съседните острови.

Електричество: В Бора Бора се изпозлва 110 или 220 волта напрежение. Поискайте адаптор в хотела си.

Климат: Времето на острова се дели на сух и дъждовен сезон. Дъждовният продължава от ноември до април с висока влажност и непредвидими тропически бури. От май до октомври е сухият сезон, когато температурата е около 27 градуса.

Бакшиш: Даването на бакшиш не е разпространена практика. Всички цени включват данъци и такса обслужване, така че няма нужда да оставяте допълнителна сума.

Транспорт

Летище

За да стигнете до Бора Бора, първо трябва да вземете международен полет до Таити, а след това за по-малко от час ще сте в Бора Бора с местния превозвач "Air Tahiti" (www.airtahiti.aero). Има директни полети от Папеете (Таити, 4 полета дневно), Моореа (всеки ден), Хуахине (всеки ден), Маупити (само в неделя), Раятеа (всеки ден).

Летището в Бора Бора се намира на малкото островче (наричано моту) Муте, северно от основния остров. Основните хотели имат гишета на летището. За да стигнете до основния остров или хотела ви можете да използвате безплатния ферибот до Вайтапе, а там обикновено чакат малки бусчета, които ще ви отведат до хотела. Основният превозвач "Air Tahiti" предлага безплатен превоз с лодка до Вайтапе (търсете надписа Bora Bora Navette).

На острова

Основният начин за придвижване на острова са велосипедите, бъгитата и миниатюрни автомобили, които можете да намете от Вайтапе. Имайте предвид, че пътят на места е много тесен и в недобро състояние. Общественият транспорт в Бора Бора представлява един автобус, който прави обиколка на острова приблизително на всеки час, но като цяло не е много надежден. Има и таксита, които могат да са леки автомобили или минибусове, побиращи до девет души. 

Isnard Taxi Service - тел. (689) 677225

Charlie Taxi - тел. (689) 676437

Централната част на острова е планинска, трудно достъпна и там няма пътища. Единственото населено място, което наподобява град, е Вайтапе. В южната част на острова - Матира пойнт, се намира най-големият плаж, има хотели и ресторанти.

Много от хотелите се намират на малки островчета (моту), където обикновено е осигурен превоз с лодка до основния остров. Повечето атракции и ресторанти (но не всички) осигуряват транспорт от и до мястото, където се намирате, но задължително се информирайте предварително.

Заведения

Едно от заведенията, превърнали се в институция на острова, е бар-ресторант "Bloody Mary's". Той е любимо място на редица знаменитости, чиито имена стоят в почетен списък. Трябва задължително да направите резервация.

Като цяло ресторантите в Бора Бора са повлияни от френската и полинезийската кухня, но ще откриете и многобройни заведения, предлагащи международна кухня. 

Шопинг

Богатата култура на острова е повлияла върху шопинга в Бора Бора. Можете да избирате между галерии, студиа и магазини, които могат да имат както традиционен, така и модерен вид. Островът е популярен с черните си перли и можете да ги намерите навсякъде, както и други изящни бижута.

Имайте предвид, че цените на острова са много високи. Ако искате сами да приготвяте храната си, има магазин за хранителни стоки във Вайтапе ("Chin Lee") и друг, не толкова добре зареден, край Матира пойнт.

Забележителности

Островът е забележителен със своята природа и като цяло е беден на други туристически забележителности.

На няколко места из Бора Бора ще видите оръдия, поставени от американците и предназначени да пазят острова от нападение от Япония по време на Втората световна война. Те така и не са били използвани. Можете да ги откриете на хълма Матира пойнт (там е един от най-популярните плажове), пристанище Фарепити (на 2 км от Вайтапе), както и на Терея пойнт и Фитиу пойнт.

Мараи

Мараи са езическите храмове на полинезийското население. Посетете храмовете Аехуа-Таи (Aehua-Tai), Маратетини (Maratetini), край който има изградени гробници за кралското семейство на Бора Бора, и Тахаруу (Taharuu).

Църквата на Маохи

Църквата на Маохи се намира във Вайтапе. Издигната е от британците през 1822 г. Всяка неделя има литургия.

Лагунариум (Lagoonarium)

Лагунариумът е аквариум на открито, в който ще плувате заедно с морските обитатели, докато професионален "екскурзовод" ви запознава с интересна информация за лагуните. Можете да направите целодневен тур (9500 XPF на човек), полудневен сутрешен тур (8:45 - 12:30 часа, 7250 XPF), полудневен следобеден (13:00 - 15:45 часа, 6200 XPF).

Уебсайт: www.boraboraisland.com/lagoonarium

Атракции

Атракциите, предвидени за туристите на острова, са многобройни - хранене на акули и скатове, гмуркане, плуване с делфини, дълбоководен риболов (около бреговете на Бора Бора живеят над 500 вида риби). Можете освен това да разгледате острова с хеликоптер, да наемете лодка за разходка в океана или да се отдадете на релаксация с традиционни масажи.

Маупити

Маупити е по-малък и не толкова туристически насочен остров на 40 км от Бора Бора. До него можете да стигнете с корабчетата на "Maupiti Express"

Уебсайт: www.maupitiexpress.com

Забележителности около Бора Бора

Избрани оферти