Забележителности - Букурещ

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului)

Построен по време на режима на Чаушеску, Дворецът на парламента е най-известната румънска сграда. Може да се включите в тур из сградата. Пищните стълбища и пълните с полилеи стаи, предоставят завладяващи гледки. Прочетете подробен материал за Двореца на парламента.

Адрес: Calea 13 Setembrie 1

Триумфалната арка (Arcul de Triumf)

Подобно на тази в Париж, румънската Триумфална арка е построена в памет на войниците от Първата световна война. Първоначалната арка е построена от дърво през 1922 г., а през 1936 г. е завършена с гранит. Прочетете подробна статия за Триумфалната арка.

Район Липскани (Strada Lipscani)

Това е историческият център на Букурещ, който е запазил чара на стария град. Намира се между Калеа Виктореи (Calea Victoriei), бул. Братяну (Bratianu), бул. Царица Елизабета (Regina Elisabeta) и река Дъмбовица. Колекцията от калдъръмени улички приютява множество антикварни пазари, малки бутици и някои от най-примамливите ресторанти и барове на града. През 1400 г. повечето занаятчии от Румъния, Австрия, Гърция и България основали работилниците си именно в тази част на Букурещ. Скоро след това районът станал известен като Липскани (Lipscani) заради многото германски търговци от Лайпциг. Днес в тази част на Букурещ има много арт галерии, антикварни магазини и заведения със задушевна атмосфера.

Национален художествен музей (Muzeul National de Arta)

Най-впечатляващата румънска художествена колекция е показана в пищните зали на кралския дворец. Сред множеството европейски произведения може да видите творби от Рембранд и Ел Греко. В музея има над 100 000 произведения на изкуството, разделени в две секции. Едната представя произведения на румънски творци, а другата показва шедьоври на европейското изкуство. Прочетете повече за Националния художествен музей.

Букурещкия университет

В добавка към това, че е център на интелектуалните и политически събития в Букурещ и главно място за срещи, университетът има и драматична история. По време на революцията от 1989 г. някои от най-яростните битки са били тук. В средата на площада 10 каменни кръста почитат паметта на убитите през 1989 г.  Близо до университета са и Народният театър и Историческият музей.

Адрес: Piata Universitatii, B-dul Regina Elisabeta

Румънският атенеум (Ateneul Roman)

Прекрасния румънски Атенеум е сърцето на букурещката музикална общност. Изящни мозайки и исторически фрески украсяват заоблената сграда от XIX в., която е домакин на впечатляващи концерти. Атенеумът е завършен през 1888 г., а строежът е финансиран почти изцяло с дарения на румънските граждани. Прочетете подробна статия за Румънския атенеум.

Музей на румънския селянин (Muzeul Taranului Roman)

Този удивителен музей е определян като най-добрият румънски музей. В музея са събрани керамика, икони и облекло, впечатляващата изложба от комунизма, както и останките от дървена трансилванска църква от XVIII в. Само тук можете да разгледате над 20 000 традиционни носии. Прочетете повече за Музея на румънския селянин.

Музей на еврейската история (Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania)

Този музей, поместен във впечатляваща синагога, построена през 1850 г., разказва трагичната история на еврейското население на Румъния и важния му принос за страната.

Адрес: Str Mamulari 3

Уебсайт: www.romanianjewish.org

Стария княжески съд и църква (Palatul si Biserica Curtea Veche)

Старият княжески съд е построен през XV в. от Влад Цепеш, познат повече като Влад Дракула. Според легендата, той държал затворниците си точно под съдилището. Днес са останали само няколко стени, арки, надгробни паметници и една коринтска колона. Тук е и старата княжеска църква на Букурещ (Biseruca Curtea Veche) - това е и най-старата сграда в града. Запазени са фрески от ХVІ век.

Адрес: Strada Franceza 25-31

Работно време: от понеделник до неделя от 10.00 до 17.00 часа

Площад на революцията (Piata Revolutiei)

Докато университета на Букурещ е бил сцена на едни от най-тъмните дни на режима на Чаушеску, събитията на Площада на революцията бележат началото на новата епоха. Прочетете повече за Площада на революцията.

Парк Карол I (Parcul Carol I)

Един от най-красивите паркове в Букурещ. В парка са разположени множество масивни монументи, в един от които се пазят останките Георге Георгиу-Деж - един от комунистическите лидери на Румъния. През лятото в парка се провеждат концерти на открито.

Адрес: Calea Serban Vodá.

Национален театър Букурещ (Teatrul National "Ion Luca Caragiale" Bucuresti)

Националният театър Букурещ е една от най-престижните културни институции в Румъния. Прочетете повече за Националния театър Букурещ.

Музеят на историята и изкуството (Muzeul Municipiului Bucuresti)

Този музей е разположен в двореца Суту. Дворецът е построен между 1833 и 1834 г. и пази над 300 000 експоната. Един от най-ценните е документ, удостоверяващ за първи път името на град Букурещ от 1459 г., издаден от Влад Цепеш. Информация за работно време и билети вижте на сайта.

Уебсайт: www.muzeulbucurestiului.ro

Музей на селото (Muzeul Satului)

Това е най-големият музей на открито в Европа. Простира се по бреговете на езерото Херастрау в едноименния парк. Този невероятен музей има колекция от 50 сгради, показващи историята на архитектурата по селата в Румъния. Къщи със стръмни покриви, сламени колиби, църкви и мелници от цяла Румъния внимателно са били разглобявани, за да пресъздата духа на румънското село. Актуална информация за билети и работно време на Музея на селото вижте в сайта му.

Уебсайт: muzeul-satului.ro

Забележителности около Букурещ
Свързани Пътеписи за Букурещ
На Спа в Румъния и Букурещ „Терме"
от 189 лв.
На Спа в Румъния и Букурещ „Терме"
2 нощувки
Автобус
Спа-уикенди в Румъния – Букурещ „Терме"
от 139 лв.
Спа-уикенди в Румъния – Букурещ „Терме"
1 нощувки
Автобус
На Спа в Румъния и Букурещ „Терме"
от 189 лв.
На Спа в Румъния и Букурещ „Терме"
2 нощувки
Автобус
Спа-уикенди в Румъния – Букурещ „Терме"
от 139 лв.
Спа-уикенди в Румъния – Букурещ „Терме"
1 нощувки
Автобус