Забележителности - Чипровци

Историческият музей
В историческия музей - Чипровци посетителите могат да видят образци, копия и богат документален материал, които отразяват развитието и постиженията на трите чипровски школи: Книжовната, Златарската и Килимарската.
Адрес: пл. "Витоша" No. 2
Телефон за връзка: 09554/ 21 68 - директор; 09554/ 21 94 - администрация
E-mail: historicalmuseum_chiprovtsi@abv.bg

Катеринината къща
Катеринината къща представя стария възрожденски архитектурен стил. В нея са поставени килимарски станове за демонстрация на прочутата килимарска техника. В двора на Катеринината къща посетителите могат да видят дървета и билки, от които майсторите добиват различни багрила, с които се правят красивите чипровски килими.
Адрес: ул. „Витоша” № 2
телефон за връзка: 09554 21 68

Католическата катедрала "Санкта Мария"
Сградата на католическата катедрала е изградена през далечната 1371 година. За съжаление е опожарена през Чипровското въстание през 1688 година и в момента се виждат само останки.

Църкви в град Чипровци:
- Църквата "Св. Възнесение Христово" - църквата също е пострадала по време на Чипровското въстание, но е възстановена и посетителите на града могат да я видят. Тя е културен паметник с национално значение.
- Църквата "Св. Николай" - построена е през далечния седемнадесети век, но за съжаление е опожарена по време на Чипровското въстание през 1688 година.

Чипровският манастир

Чипровският манастир е един от най-старите манастири, основан скоро след приемането на християнството за официална религия в България. В него по поръка на цар Симеон били превеждани богослужебни книги и били подготвяни свещеници за новопокръстените българи.

Забележителности около Чипровци
30% намаление в хотел Лилия 4*, Златни пясъци
от 53 лв.
30% намаление в хотел Лилия 4*, Златни пясъци
1 нощувки
Собствен превоз
Индивидуални апартаменти в Панорама Бей, Созопол
от 105 лв.
Индивидуални апартаменти в Панорама Бей, Созопол
1 нощувки
Собствен превоз
Риу Правец 4*: Уикенд пакети - полупансион
от 107 лв.
Риу Правец 4*: Уикенд пакети - полупансион
1 нощувки
Собствен превоз