Чипровци

За града

Оферти

Статии

Чипровци / Chiprovci

Град Чипровци (Chiprovtsi) се намира в Северозападна България. Находките намерени край града, говорят, че този край е бил заселен от времето на Траките. През римската епоха районът е бил един от най-значимите златодобивни райони на Балканите. От римското наименование на медта - купрум, идва и името на селището, което първоначално било Кипровец, после Чипоровци и накрая днешното Чипровци. Голямо развитие получава килимарството през XIX век. Известният чипровски килим се изработва ръчно, на вертикален стан, от чиста вълна. Красивата природа, загадъчното минало превръщат селището в желанa туристическа дестинация. В близост до Чипровци се намира Чипровския водопад, местността Калето, Чипровския манастир. София - Чипровци - 182 км. Пловдив - Чипровци - 295 км. Варна - Чипровци - 510 км.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Чипровци е свръзанс околните селища и по-големите градове от страната посредством автобусен транспорт. Има редовни втобусни линии до град Монтана и населените места в региона.

С кола
Град Чипровци се намира на 155 километра от София в посока Северозапад, на  35 километра от Монтана в посока Запад, на 460 километра от Бургас и на около 83 километра от град Лом. 

 

Заведения

Гостоприемница "КИПРО"
Адрес: ул. "Балканска" № 46
Телефон за връзка: 09554-29-74; 0888-299-994
 

Шопинг

В град Чипровци посетителите могат да си купят ръчно тъкани български килими, гоблени, мокети.
 

Забележителности

Историческият музей
В историческия музей - Чипровци посетителите могат да видят образци, копия и богат документален материал, които отразяват развитието и постиженията на трите чипровски школи: Книжовната, Златарската и Килимарската.
Адрес: пл. "Витоша" No. 2
Телефон за връзка: 09554/ 21 68 - директор; 09554/ 21 94 - администрация
E-mail: historicalmuseum_chiprovtsi@abv.bg

Катеринината къща
Катеринината къща представя стария възрожденски архитектурен стил. В нея са поставени килимарски станове за демонстрация на прочутата килимарска техника. В двора на Катеринината къща посетителите могат да видят дървета и билки, от които майсторите добиват различни багрила, с които се правят красивите чипровски килими.
Адрес: ул. „Витоша” № 2
телефон за връзка: 09554 21 68

Католическата катедрала "Санкта Мария"
Сградата на католическата катедрала е изградена през далечната 1371 година. За съжаление е опожарена през Чипровското въстание през 1688 година и в момента се виждат само останки.

Църкви в град Чипровци:
- Църквата "Св. Възнесение Христово" - църквата също е пострадала по време на Чипровското въстание, но е възстановена и посетителите на града могат да я видят. Тя е културен паметник с национално значение.
- Църквата "Св. Николай" - построена е през далечния седемнадесети век, но за съжаление е опожарена по време на Чипровското въстание през 1688 година.

Чипровският манастир

Чипровският манастир е един от най-старите манастири, основан скоро след приемането на християнството за официална религия в България. В него по поръка на цар Симеон били превеждани богослужебни книги и били подготвяни свещеници за новопокръстените българи.

Събития

- 2 май - събор на града
- 6 септември - Ден на Балкана
 

Забележителности около Чипровци

Избрани оферти