Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Прага

Януари

На 19 януари 1969 г. 21-годишният студент по философия се самозапалва на Вацлавския площад като протест срещу инвазията на Съветския съюз в тогавашна Чехословакия. Няколко дни по-късно умира и става символ за непокорството на чешкия народ. Неговата смърт се отбелязва всяка година на Мемориала за жертвите на комунизма на Вацславския площад и на гробището Олсани, където е погребан. 19 януари. 

Март

Филмовият фестивал в Прага

На този фестивал се прожектира богата селекция от чешко, балканско, европейско и световно кино. През целият месец март.

Уебсайт: www.febiofest.cz

Нощта на вещиците

В Прага отбелязват края на зимата с изгаряне на чучела на вещици по хълмовете над града, най-вече на хълма Петржин. 30 март. 

Май            

Сезонът в един от най-старите спа центрове в Европа започва с благославяне на дванадесетте горещи извора, придружено с отбелязване на основаването на града от Чарлз IV. Спа зоната е пълна със средновековни гледки и звуци. Първият уикенд през май.

Международен маратон в Прага

Включете се в най-голямото събитие за бегачи в Прага.

Уебсайт: www.runczech.com

Пражки пролетен международен музикален фестивал

Световноизвестните триседмични серии от класическа музика и танцови изпълнения започват на годишнината от смъртта на Бедржих Сметана, 12 май. Традицията за вечерта на откриването включва изпълнение на симфоничната поема на Сметана – „Моята страна”, на което присъства самият президент. По време на фестивала едни от най-добрите световни таланти идват в Прага, за да покажат уменията си в операта, симфониите и камерната музика. Билети започват да се продават от януари. Провежда се от средата на май до началото на юни.

Юни

Международен филмов фестивал в Карлови Вари

Най-известният чешки филмов фестивал всяка година събира знаменитости от филмовия бранш от цял свят.

Уебсайт: www.kviff.com

Декември 

Коледа в Прага

Преборете студа на чешката столица с греяно вино, топли сладкиши и сгряващи сърцето приказни базарчета. Коледните щандове в Прага са разположени на няколко места, но най-любим на посетителите е този в стария град, където се издига и коледната елха.    

Нова година 

Освен ако не си търсите белята или не обичате да бягате от ракети, в новогодишната вечер трябва да стоите далеч от центъра на Прага. В навечерието на празника площадът в Стария град и Карловият мост се превръщат в бойно поле с безразборно горящи ракети и други фойерверки, които често предизвикват и сериозни наранявания. При това всяка година става по-зле. Препоръчваме ви да се присъедините към някой купон или гала вечеря на друго място из града и да не се разхождате много по улиците. 31 декември.

Забележителности около Прага