Начало / Статии / Статии - Чехия

Храдчани - кварталът символ на мощ и блясък

Автор

/

Високо върху хълмистия Западен бряг на този „Златен град“ може да се види една от най-красивите гледки в Европа: Пражкия замък (Пражки храд), кацнал над лъкатушещата Вълтава (или Молдау), която тече в подножието му, с готическия шедьовър – катедралата „Св. Вит“ (Chram svateho Vita), – извисяващ се зад него. Тук е възникнал градът Прага и всичко, което се е развило от него, се простира в неговата пословична сянка.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Една бавна и спокойна разходка през този живописен град-в-града предлага смайващи изгледи на реката и готическия Карлов мост. Легендарният силует от шпилове и кулички на по-ниско разположения Стар град (Stare Mesto) се извисява над старинните покриви на десния, или източен, бряг.

Пражки храд е монументална, наподобяваща крепост сбирка от сгради и дворове, строени в хилядолетието между Х и ХХ в. Неговият духовен център е катедралата от ХІV в., която не е била завършена до 1929 г. От нейните 21 параклиса най-пищният е посветен на „добрия крал“ Венцеслас, светеца закрилник на Бохемия; други са в чест на чешките принцове и крале от ХІ до ХІІІ в.

В съседство е Кралският дворец (Kralovsky palac), резиденция на владетелите на Бохемия от ХІ до ХVІ в. Именно тук през 1990 г. писателят дисидент Вацлав Хавел встъпи в длъжност като президент на (тогава) Чехословакия. Двете най- значими пражки галерии са основната забележителност за мнозина: бившата базилика „Св.Иржи“ приютява уникална колекция от старинно чешко изкуство, докато шест века европейско изкуство могат да се видят в двореца Щернберк.

Ако богатото 1000-годишно наследство на комплекса от замъци ви е докарало до световъртеж, спасете се в малкия и интимен хотел „У Пава“ (pava означава „паун“), с неговото превъзходно разположение върху очарователна улица, осветявана от газови фенери.

Уютните стаи в предната му част откриват незабравими нощни гледки към осветения Пражки храд. Само на стотина метра от Карловия мост е крайречният „Четири сезона“, най-луксозният пражки хотел.

По-голямата част от хотела се състои от три класически сгради от ХVІІІ и ХІХ в. (една от които е служила за пералня на крал Карл ІV), с апартаменти, които обещават романтични изгледи на реката и на замъка на върха на хълма.


Къде: Храдчани, на западния бряг на Вълтава, Прага, Чехия

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Прага!

>
26 януари 2016 г.

Тагове

замъци

идеи за уикенд

романтични места

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти