Начало / Статии / Статии - Чехия

Евтино пътешествие в Европа

Автор

/

Ако сте решили да пътувате извън пределите на страната ни, но джобът ви стяга, не се отказвайте. Има красиви места, недалече от България, които ще очароват и най-капризните туристи. Не пропускайте да се позабавлявате за по-малко евро в:

Хърватия

Малка по площ, но с много богата история и културни паметници, е Хърватия. Като бивша част от Австро-Унгарската империя, тя е запазила немската “дисциплина” и “подреденост” и впечатлява с чистота и поддържаност. През 2002г тя е обявена за най-безопасната страна в Европа.

1100-те й острова в Адриатика събират в себе си средновековни градчета,  лозя, пристанища от времето на Древна Гърция, Римската империя и Венецианската република. В Хърватия има огромен брой замъци, красиви курорти и изключително чиста вода.

В Страната е сравнително евтино. Обяд за двама с всички екстри и десерт излиза около 15 евро, а нощувка може да се намери за 35 евро на човек на вечер.

Задължително трябва да се посети столицата Загреб, която има стара и нова част и е типичен метрополски град. На няколко часа път на север е алпийският район Блед. Северозападна Хърватия се нарича Истрия и е много зелена, пълна с лозя и красиви планински местности.  

Крайбрежието не е никак за подценяване. Накъдето и да се отправите, ще  се натъкнете на китни рибарски селища, между които се простират курортчета. Най-добре запазеният колизеум след римския се намира в Пула. Остров Хвар е сред най-красивите острови на земята според травъл списанията. Родното място на пътешественика Марко Поло е Коркула, а Дубровник – за него няма какво да се опише, той просто трябва да се види! Не са за пропускане и Плитвичките езера.

Полша

Варшава - Полша

Славянска топлота и гостоприемство може да откриете в Полша. Високите алпийски планини, приказните планински езера, необятното ледено море привличат като магнит над 4 млн. туристи годишно. Варшава е забързаната столица, в която не липсва абсолютно нищо. А тя е удобно разположена между големите европейски градове. На всеки един –два часа има полети до Виена, Лондон, Амстердам, Париж.

Десет полски обекта заслужават не само вашето внимание, а и това на Юнеско. Четири града, един замък, два манастира , музеят на най-големият концентрационен лагер и други забележителности са в списъка на световното наследство.

Нима бихте изпуснали възможността да се “запознаете” с дървото на Хитлер? В град Ясло по случай рождения ден на фюрера е посадено дърво по време на хитлеристката инвазия. Днес това дръвче е по-скоро болезнен спомен за убийствата на 6 милиона поляци и вероятно ще бъде отсечено.

В Полша със сигурност няма да скучаете, а също така няма да седите и гладни. Тази страна е с най-евтините безалкохолни напитки, млечни продукти и яйца. Цените в ресторантите са сходни с българските ( в т.нар. среден клас), а хотелчетата са уютни и гостоприемни, както хората там.

Литва

Вилнюс - Литва

Най-високата точка на тази европейска страна е 292 м. Вероятно това обяснява страстта на литовци да строят катедрали, откъдето идва и прозвището на Литва – страната на катедралите.

Тя е бързо развиваща се държава в Стария континент, която държи на традициите и на добрия стандарт на живот. Столицата е Вилнюс, основана през ХIV в. и е многократно разрушавана и опожарявана. Там се намира едно от най-старите учебни заведения в Европа – Вилнювският университет (1579 г.). Също така готическата прелест – църквата “Св.Анна” и редица замъци строени ХIV и ХVI в.

Столицата има уникална архитектура, особено в старата си част. Очевидна е смесицата от готическата до нео-класическата епоха в строителството, а местните твърдят, че Вилнюс има най-големите асортименти от барокови сгради в света.

Градът следва европейските тенденции и там няма как да избягате от марковите бутици, скъпите хотелски вериги и административни лъскави сгради. Нощният живот е непретенциозен, а кухнята предлага богат асортимент от ястия.

Интересен за туристите е центърът за авангардни изкуства, наречен на литовския –американски кинодеец Йонас Мекас Музеят на жертвите на геноцида, известен като музея на K. G. B., предлага разходка из клетките на измъчвани и убивани литовски националисти. Намира се в бивш затвор.

Чехия

Прага - Чехия

Сред най-красивите европейски столици се нарежда чешката Прага. Шестстотингодишната архитектура е направила този град естетическа класика. Той е изключително лесен и приятен за разглеждане. Има стара и нова част. Повечето културни паметници и забележителности се намират в старата. Там са църквите и дворците в бароков стил. Кралският дворец е бил дом на наследниците на престола на Бохемия, а в залата “Владислав” и до ден днешен се провеждат важни държавни церемонии.

Първото нещо, което се забелязва в Стария град е площадът. До него е Църквата на Дамата, порцелановия пазар (до градската стена) и старият часовник с механизъм от XIV век. Излизайки на река Вълтава, няма как да се пропусне Карлов мост, известен с красивите си статуи по перилата му.

Съвременната част на града е разположена на левия бряг на реката. Там няма да видите типичните панелени квартали и безлични комплекси. Нова Прага е предпочитано място за живот от чужденци, избрали зеленината и чистотата на Чехия.

Следваща атракция в Прага е изкуствения плаж на р. Вълтава. Чешката столица е поредният европейски град подел инициативата на Париж за изкуствени плажове, лансирана през 2002г. Достъпът е платен и срещу 1,55 евро всеки посетител може да ползва шезлонг и чадър.

Унгария

Кралският дворец - Унгария

Унгарската столица се намира в северна Унгария, на брега на река Дунав. Тя е модерен град с елегантни площади, лъскави хотелски вериги, бутици, църкви. Там има останки, както от турско време, така и от културното наследство на австро-унгарската империя.

Гордостта на града е Кралският дворец по бароков образец, строен по времето на кралица Мария Терезия. Катедралата Митияш, където са коронясвали унгарските крале. През 1541г. тя е превърната в джамия. На върха на хълма Галерт се намира Цитаделата, за да се контролира града от австрийците по време на Войната за независимост (1848г). Сред забележителностите влизат още Площада на героите, Операта, парка Видампарк, катедралата Свети Ищвам.

В Будапеща ще се почувствате доста добре по няколко причини:

-  Туристите и гражданите са добре обслужвани – денонощен градски транспорт, безплатни музеи, безплатни тоалетни;
-  Ол инклузив ресторанти – 10 евро и се храниш на корем, а за винарните входът е 12 евро – виното, колкото ти душа иска;                                                         
- Откритите минерални басейни – срещу 5 евро вход може да се потопите в различните басейни и сауни;
- в Будапеща няма боклуци и дупки по улиците;
- Културен живот – има фестивал SZIGET, който за седмица събира 500 000 души, а в столицата редовно имат концерти големи, световни звезди.

>
15 октомври 2010 г.

Тагове

катедрали

колизеуми

стари градове

фестивали

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти