Начало / Статии / Статии - Чехия

Ставовски театър - Моцарт е живял в този град на музиката

Автор

/

Прага се радва на небивало културно възраждане след края на 40-годишния комунистически режим. От векове притегателно място за изпълнители на класическа музика („Чех ли е, музикант е“, твърди местна поговорка), тя е отново мечта за любителите на музиката, с престижни международни фестивали и объркващо много възможности за избор за тези, които искат да чуят музиката на Бедржих Сметана и Антонин Дворжак, местни вундеркинди от ХІХ в.

Волфганг Амадеус Моцарт обича този град и нарича хората тук „моите пражани“. Той се радва на тяхното уважение, една добре дошла промяна, след като не бил оценен в родната си Австрия. Духът на Моцартовия гений е почти осезаем в пълния с херувимчета Ставовски театър (Stavovske divadlo), където се е състояла премиерата на неговата опера Дон Джовани, дирижирана от самия композитор през 1787 г.

Възстановен в изискания си класицистичен вид и повторно отворен през 1991 г. за 200-годишнината от Моцартовата смърт, това е кутия за бижута, прекрасна отвътре и отвън. Ходещите на концерти могат да разпознаят Ставовския театър от сцени във филма Амадеус на чешкия режисьор Милош Форман; приходите от заснемането на филма съставляват началната сума за пищния осемгодишен ремонт на театъра. Щастливата днешна публика вероятно би се съгласила с Гюстав Флобер, че „трите най-красиви неща, създадени някогана този свят, са морето, Хамлет и Моцартовата Дон Джовани".

Какво: място, преживяване.

Най-добро време: началотo на май - средата на юни

>
04 май 2012 г.

Тагове

културен туризъм

музикални събития

театри

Забележителности наоколо

Избрани оферти