Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Прага

Площадът на Стария град (Староместске намести)

Площадът в Стария град с пастелно оцветените барокови къщички и катедралата е един от най-хубавите площади в Европа. В центъра му има голяма статуя на религиозния лидер от XV в. Ян Хус. Прочетете повече за Площада на Стария град .

Общината (Obecni dum)

Този дворец в стил ар нуво е издигнат след дясната революция, състояла се през втората половина на XIX в. и превърнала Прага в модерен капиталистически град. Официалното откриване е през 1911 г. и целият чешки художествен елит от това време помогнал да се сътвори един от най-изящните монументи в стил ар нуво. Сградата е обновена от 1994 г. до 1997 г. и днес е дом на галерия, бирена изба и бар.

Уебсайт: www.obecnidum.cz

Старо-новата синагога (Staronova Synagoga)

Една от най-старите синагоги в Европа. Тук е проповядвал равин Льов, който направил Голем – глинената фигура, която трябвало да предпази евреите в Прага от преследванията. Прочетете повече за Старо-новата синагога.

Замъкът на Прага (Пражки Храд / Prazsky hrad)

Няма как да пропуснете замъка на Прага, кацнал на хълм над града. Историята на сградата може да бъде проследена 1000 години назад във времето. Не пропускайте да влезете в катедралата Свети Витус, която е била строена в продължение на повече от 600 години. Обърнете внимание на изящните стъклописи на Алфонс Муха, изобразяващи сцени от живота на Кирил и Методий. Прочетете повече за Замъка на Прага.

Карловият мост (Karluv most)

Този мост, символ на града, е построен през 1357 г. под ръководството на Карл IV. До 19-и век това бил единственият мост, който свързвал двата бряга на река Вълтава в Прага. Минете по Карловия мост и научете имената на 30-те светци, чиито статуи го обрамчват. Прочетете повече за Карлов мост.

Църквата Дева Мария пред Тин (Chrám Panny Marie pred Týnem)

Често наричана просто Тинската църква или само Тин, тази впечатляваща готическа сграда е един от акцентите на стара Прага. Кулите й са високи 80 м. Посещението на туристи не е разрешено по време на служба. Прочетете повече за Църквата Дева Мария пред Тин.

Астрономическият часовник

Астрономическият часовник в Прага е средновековен механизъм, който тиктака на южната стена на общината на стария град от 1490 г. Той е сред най-популярните туристически забележителности. На всеки кръгъл час между 8 сутринта и 8 вечерта можете да видите малки дървени фигурки на апостолите да излизат от часовника. На самия циферблат на часовника се виждат зодиакалните знаци. Прочетете повече за Астрономическия часовник.

Националният музей на Прага

Националният музей показва природонаучни и исторически колекции. Той е основан през 1818 г. от Кашпар Мария Щернберг. Историкът Франтишек Палацки също много допринася за музея. Преди да се построи сградата на музея, колекциите били изложени в няколко благороднически къщи. Част от музея са новата и старата сграда на Националния музей, Националният музей на музиката, Музеят на Бедржих Сметана, Музеят на Антонин Дворжак и Етнографският музей. За работно време и цени билети на всеки от тези музеи, вижте сайта на Националния музей. Прочетете повече за Националния музей на Прага.

Уебсайт: www.nm.cz

Замък Вишеград

Този исторически замък се намира на брега на река Вълтава, на около 3 км от Прага. В комплекса на замъка ще видите базиликата Св. св. Петър и Павел и Вишеградското гробище, където са погребани много от легендарните чехи - Антонин Дворжак, Берджих Сметана, Карел Чапек и Алфонс Муха. Информация за билети и работно време вижте на сайта на замъка. Прочетете повече за Замъка Вишеград.

Център за съвременно изкуство (The DOX Centre for Contemporary Art) 

Центърът DOX за съвременно изкуство се възприема като динамична културна платформа и арена за сблъсък на различни подходи и тенденции. Основната цел на центъра е да представи чешкото съвременно изкуство в рамките на международен контекст и да предостави платформа за диалог между местни и международни изкуства. 

Уебсайт: www.dox.cz

Катедрала Св. св. Кирил и Методий 

Този бароков православен храм е изграден между 1730 и 1736 г. През 1942 г. местни паравоенни убиват управляващия с терор германец Райнхард Хайдрих и се укриват в криптата на църквата след това. Прочетете повече за Катедралата Св. св. Кирил и Методий .

Кула Петржин 

Кулата Петржин е построена като част от юбилейното изложение през 1891 г. Била е вдъхновена от Айфеловата кула, но без да се опитва да бъде точно копие и в мащаб 1 към 5. 299 стъпала ще ви отведат до върха й, от който се вижда цяла Прага (а в ясни дни - и цяла Бохемия) от височина малко над 63 м. Прочетете повече за Кулата Петржин .

Танцуващата къща

Няма как да пропуснете тази уникална сграда, създадена по идея на Вацлав Хавел и Владо Милунич. Тук се помещават стъклен бар, хотел, галерия и ресторант. Прочетете повече за Танцуващата къща.

Музей на КГБ

Интересна изложба за влиянието на комунизма върху Чехословакия. Съдържа интересни експонати като оригинална апаратура от лабораториите на КГБ, погребалната маска на Ленин, оръжия и други.

Уебсайт: kgbmuseum.com

Музей на восъчните фигури Гревин

Исторически личности и актуални звезди обитават залите на музея за восъчни фигури Гревин в Прага. Можете да се снимате с личности от Моцарт до Брад Пит. Имате възможност и сами да изваете 3D фигура. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.grevin.com

Зоологическа градина

Зоопаркът на Прага е добре поддържано място, където да се запознаете с живота и навиците на животните. Прочетете повече за Зоологическата градина.

Уебсайт: www.zoopraha.cz/en

Парк Кампа

Ако търсите някое спокойно място в Прага, отидете в Кампа. Не забравяйте да донесете малко хляб за лебедите, които често се появяват около остров Кампа. 

Най-тясната улица в Прага

Добила популярност през последните години, така наречената Най-тясна улица в Прага или Винарна Чертовка, е толкова тясна, че си има дори свой собствен светофар, според който туристите да преминават по нея. Прочетете подробна статия за най-тясната улица в Прага.

Забележителности около Прага