Начало / Статии / Статии - САЩ

„Елизабет“ на 37-ма улица - кралицата на новата южняшка кухня

Автор

/


„Елизабет“ е най-прочутият ресторант в Савана от откриването си през 1981 г. Намиращ се в една елегантна краевековна резиденция в периферията на Историческия район, украсеният с вкус ресторант се смесва със своите викториански съседи и е също толкова впечатляващ на външен вид, колкото и гастрономично.

През 1995 г. главната готвачка Елизабет Тери е избрана за най-добрият майстор-готвач в Югоизтока от фондацията „Джеймс Бърд“, а оттогава тя продължава да вълнува верните клиенти със своята изтънчена интерпретация на класически, старомодни южняшки рецепти, отдавайки предпочитание на пресните морски дарове, уловени покрай брега и на билки от собствената си градина.

Тя скромно нарича своите творения „хубава храна“, донякъде подценяващо за ястия като „Селесте“ от риба групер с хрупкава сусамово-бадемова коричка, сервирана с фъстъчен сос, както и червен ориз от Савана с местни скариди и миди, пикантна наденичка и печена бамя.

Ако по някаква погрешна преценка решите да не вечеряте в „Елизабет“, присъединете се към тези, които поспират тук просто за разкошните и впечатляващи десерти. Сметановият кейк „Савана“ е версията на Елизабет на тирамисуто – пандишпан с белтъци, шери и сметана със сос от ягоди, малини и пр.

Има също един чудесен плодов пай с праскови и боровинки. Съпругът на Елизабет, Майкъл Тери (който отговаря също и на обръщение „Мистър Елизабет“) отдавна е изоставил една перспективна правна кариера, за да помага на съпругата си в изявата на нейния талант, докато с удоволствие се отдава на своята страст към гроздето. През 1998 г. семейството взе братята Гери и Грег Бъч (отдавнашни техни служители) за бизнес партньори; питайте някой от тях за безупречна препоръка относно виното.

Къде:
Ресторант „Елизабет“ на 37-ма улица, Савана, Джорджия, САЩ.
Най-добро време: резервирайте маса за неделя за едно по-спокойно темпо; уикендите са резервирани седмици отнапред.

>
30 март 2011 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти