Начало / Статии / Статии - България

5 филма за пътуване, които да гледаш през октомври в София

Автор

/

Дойде ли есента, има едно събитие в кино програмата на София, което очакваме с нетърпение – фестивалът за хапливо документално кино Sofia Biting Docs.

И тази година програмата с водеща тема "Аскетизъм срещу хедонизъм" е провокация към стереотипите и ни отвежда до различни краища на света, за да ни срещне с традиции, места и хора, за които не подозираме, че съществуват.

Ето ги и любимите ни пет от тазгодишната селекция.

Фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs се провежда от 2 до 12 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център.

Култ – филм за религиозните ритуали по света

Над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата... Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

Прожекции:

02.10. Дом на киното – 19.00 ч.

06.10. Културен център G8 – 20.00 ч.

09.10. Евро синема – 18.45 ч.

11.10. Културен център G8 – 18.30 ч.

*

Скъпоценният камък – филм за строежа на ступата край София

”Скъпоценният камък” е документален филм, посветен на пренасянето на древна тибетска традиция в модерния западен свят - построяването на монумент, наречен ступа, в близост до София. Ступата е символ на просветлението - състояние, което историческият Буда Шакямуни е достигнал преди 2500 години.
По достъпен и вдъхновяващ начин филмът разказва за смисъла от изграждането на ступи и представя дълбокия им психологически и философски символизъм. Освен научната и историческа страна, разказът води зрителя и през самия процес на създаването на ступа в България. Филмът съдържа редки и ценни кадри от всяка стъпка от изграждането на монумента, като представя и емоционалното преживяване на участващите в строежа.

Прожекции:

05.10. Дом на киното – 19.00 ч. Представен от режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова

10.10. Културен център G8 – 19.00 ч. Представен от режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова

*

Байшада никога не се предава – филм за предградията на Рио де Жанейро

Периферията на града по правило е маргинална. Байшада е предградие на Рио де Жанейро, печално известно с мизерията, развитата престъпност и като едно от най-опасните места в света. Група музиканти и артисти от гетото застават с таланта си зад проекта „Baixada Nunca Se Rende”, за да покажат как в тежкия им живот се създава изкуство. Те са готови да разгърнат културната страна на периферията, за да може веднъж поне Байшада да е маргинална само по местоположение.

Прожекции:

03.10. Културен център G8 – 19.30 ч. (с презентация на Мария Ангелова - "Бразилия - земя на бохеми и бездомници")

06.10. Евро синема – 18.45 ч.

*

В света на Гивън – филм за едно пътуващо семейство сърфисти

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: „Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?“

Прожекции:
06.10. Дом на киното – 19.00 ч.
08.10. Културен център G8 – 18.45 ч.
12.10. Евро синема – 18.15 ч.

*

Испания за един ден – филм за страна, в която скуката не съществува

Надникнете в ежедневието на народ, за който безличен, равен и безвкусен са непознати неща. 78 минути за една темпераментна култура: музикално изпълнение на покрива, урок по танци, разходка на улицата, рожден ден, полет върху крилото на самолет или просто няколко минути сред тенджерите в кухнята. 24 часа от живота на испанците така, както те смятат, че трябва да бъде показан.

Прожекция:

07.10. Дом на киното – 19.00 ч.

*

ПЪЛНА ПРОГРАМА на фестивала ПО ДНИ И КИНА.

>
19 септември 2017 г.

Тагове

любопитно

събития

кино фестивали

филми

филми за пътуване

Забележителности наоколо

Избрани оферти