Начало / Статии / Статии - България

Еднодневен маршрут до Банско и Добърско

Автор

/

Дори когато вали, не е нужно да си стоите вкъщи. Знам, че е трудно да намериш мотивация в мрачните дъждовни дни и да излезеш навън, но понякога кофти времето ни предоставя възможност да се порадваме на забележителности, на които в слънчев ден не бихме обърнали внимание. Да, говоря за музеи, църкви, изложби и т.н.

Но защо просто не запалите колата и не тръгнете напосоки?

Идеята е, че навън винаги има какво да ти се случи дори в дъждовен ден. Еднодневна съботна екскурзия из близките населени места е винаги добре дошла, когато времето се е нацупило. Ще дам за пример моята съботна разходка до Добърско и Банско.

Всичко се реши на сутринта, докато си пиехме кафето. Ей така, непредвидено се качихме на колата и отпрашихме към Добърско да видим старата църква и водопада.

Сгушено в полите на Рила, Добърско ни посрещна с разкъсана облачност, кратък дъждец и срамежливи слънчеви лъчи. Въпреки нестабилното време имаше туристи от цялата страна, дошли да видят с очите си впечатляващата църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“. Като казвам впечатляваща, не си представяйте огромна постройка. Точно обратното, черквата е мъничка и побира не повече от 15-20 души. Това, с което впечатлява, са нейните история и иконопис. За тях ще ви разкаже сладкодумен екскурзовод и бивш кмет на селото. Дребничкият човечец с буйни вежди говори силно и отчетливо, с гордост и плам споделя историческите факти, известни за църквата.

Смята се, че тя е построена през 12-и-13-и век и изографисана през 16-и или 17-и век, малко след насилственото смяна на вярата в района. Църквата е световноизвестна със своите изображения на Исус Христос в совалка. Обявена е дори за паметник на културата от национално значение.

Точно срещу старата църква е новата, построена през 1860 година. Масивната каменна постройка е непокътната, но църквата почти не е изписана от вътре. Въпреки това може да се любувате на майсторската дърворезба и да си поговорите с милата баба, продаваща свещи.

На има-няма десетина минутки от центъра на Добърско има водопад, който не е пълноводен, но пък е доста висок. Много е вероятно в летните месеци да го намерите пресъхнал. За да стигнете до него, просто следвайте табелките или попитайте някой местен, ще ви упътят на драго сърце.

Малко преди водопада ще минете през една вратичка. Не забравяйте да я затворите!

След като се нарадвате на водопада, е много вероятно да сте вече огладнели и да започнете да се озъртате за храна. За съжаление, ние бяхме в Добърско в сезона на абитуриентите и във всяка една механа ни казаха, че очакват празненство вечерта и кухнята не работи през деня. Същият сценарий се повтори и в близките селца Горно и Долно Драглище. В крайна сметка, Баня и Банско са на един хвърлей разстояние, така че гладни няма да останете.

Като стана въпрос за Банско, там има какво да се прави и зиме, и лете. И в слънце, и в дъжд. Ако се озовете в градчето и времето е лошо, ето какво можете да направите – посетете местните църкви и музеи. Запазете си нощувка, за да имате време да огледате всичко, както си му е ред.

А в Банско можете да посетите църквата „Света Троица“, която си е баш на центъра. До нея е къщата музей „Неофит Рилски“.

Къща музей има посветена и на Никола Вапцаров, която на практика се пада родната му къща. Можете да видите и мемориалът „Св. Паисий Хилендарски“ къде е поместено точно копие на килията на Паисий от Хилендарския манастир, както и въстановка на параклиса „Св. Иван Рилски“. Мемориалът отдава нужната почит на Паисиевите братя Лаврентий и хаджи Вълчо, за тях ще ви разкажат надълго и нашироко екскурзоводите. Питайте и разпитвайте за подробности, има много и то интересни. Ако обичате възрожденската архитектура, задължително се отбийте във Веляновата и Радоновата къща. Съхранили автентичния си облик, двете къщи направо ви пренасят в едни други времена, когато домът е бил и крепост – с дебели стени, бойници, скривалища и тайни подземни проходи.

Гледайте и разглеждайте, пък навън нека си вали.

>
31 май 2018 г.

Тагове

водопади

идеи за уикенд

идеи за уикенда

музеи

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти