Начало / Статии / Статии - Гърция

5 предимства на организираните екскурзии (и 2 недостатъка)

Автор

/

Всеки има своя стил на пътуване. Едни обичат да планират всичко други - да се оставят на случайността и на момента. Едни пътуват с много куфари (и винаги един празен, който да напълнят с покупки и сувенири), други предпочитат да се движат по света само с раница на гръб. 

Но какъвто и да е вашият стил, едно от първите решения, които трябва да вземете, е това дали ще се доверите на някой друг да организира пътуването ви или предпочитате да разчитате само на себе си. И двата вида пътешествия имат своите предимства и недостатъци и дори заклетите самостоятелно организиращи се туристи понякога избират да резервират през агенция (особено за за определени дестинации или при определени условия). 

Ето и някои от основните предимства и недостатъци на пътуването през туристическа агенция. 

Получавате по-добри цени 

Снимка: iStock by Getty Images

В повечето случаи, когато резервирате настаняване през туристическа агенция, получавате по-добри цени, отколкото ако самостоятелно запазите стаи на същото място, защото туроператорите получават сериозни отстъпки за това, че работят с големи количества. Цените на чартърните полети (и удобството да пристигнете директно, без да се налага да се прехвърляте по летищата) също често са много по-добри от това, което можете да резервирате сами. 

Освен това трансферът от летището до дестинацията/хотела ви, както и застраховката за пътуването обикновено са включени в пакетния тур. Когато пътувате самостоятелно, често забравяте да вземете предвид тези допълнителни разходи. 

Не се налага да мислите за нищо

Единствената ви грижа е да се появите на уреченото място в уреченото време - цялата организация и всички евентуални препъникамъни около нея остават в ръцете на други. Не се налага да планирате как да се придвижите от точка А до точка Б, нито да следите за работното време на забележителностите или да се чудите дали ще изпуснете последния влак/автобус обратно към хотела. 

По-добра комуникация в страни, където не говорите езика

Снимка: iStock by Getty Images

Езиковата бариера може да ограби много от преживяването ви в страни, където не говорите местния език, а местните хора не говорят чужди езици. В тези ситуации ориентацията и придвижването могат да се усложнят, а и не можете да се потопите истински в атмосферата. Когато сте част от организиран тур, обикновено имате местен водач, който, ако е добър, ви въвежда в историята и културата на страната и може да служи за преводач, когато искате да си говорите с местните хора. 

В някои държави пътуването с група е по-безопасно

Има дестинации, които не са съвсем безопасни за самостоятелно пътуващи туристи, но са пълни с такива богатства, че чужденците все пак искат да ги посещават. Организираните турове могат да са единственият спокоен начин, по който да ги видите. 

Може да срещнете нови приятели с интереси като вашите

Снимка: iStock by Getty Images

Ако и вие, и другите участници в екскурзията сте избрали една и съща дестинация, много вероятно е да имате общи интереси и да откриете нови приятели. 

И два недостатъка

Както всяко нещо, и пътуването с група има своите минуси. Един от тях е, че когато сте част от голяма група, се движите по-бавно. 

Вторият недостатък е, че като част от група не можете да сте гъвкави - или поне не толкова, колкото ако пътувате сами. Например, ако в някой от дните не се чувствате добре и не можете да се присъедините към групата, изпускате програмата за деня и край, докато ако сте сами можете да промените програмата си. Ако някое място ви хареса много и искате да останете повече, това често е невъзможно, особено ако след това няма как да се върнете или продължите към следващата точка. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Гърция! 

>
29 март 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

новини

Пътуване и Ковид

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти