Начало / Статии / Статии - Гърция

10 малко познати гръцки дестинации

Автор

/

Макар и да не са сред най-популярните дестинации в Гърция, следващите няколко островни и континентални локации в южната ни съседка си заслужават да бъдат посетени (скоро, надяваме се!) - за разнообразие и за неочаквани преживявания.

Остров Хидра

Първото, което ще видите на остров Хидра, ще бъде прекрасният полукръгъл пристанищен град и много изящни къщи на морски капитани, ветрилообразно разположени сред скалистите хълмове. Всички моторни превозни средства са прогонени от този планински и гол остров, където хората винаги са разчитали на морето за прехраната си. Магарета и конски каруци са основните транспортни средства. Някога прочут като място за срещи на художници, писатели и нашумели знаменитости, Хидра все още остава една от най-стилните дестинации в страната.

Повече за остров Хидра.

Аспровалта

Недалеч от България, в спокойното крайбрежно градче Аспровалта можете да срещнете навсякъде из континенталната част на Гърция и които носят очарователна атмосфера на гръцкото гостоприемство. Аспровалта се намира на брега на Егейско море, в Орфанския залив. Около града ще откриете над 30 км плажове, а фонът е доминиран от зелени хълмове и от 2000-метрови планински върхове. Орфанският залив е едно от най-чистите места по гръцкото Егейско крайбрежие - повечето плажове тук имат син флаг.

Научете повече за Аспровалта.

Керамоти

Хиляди българи всяка година преминават транзит през пристанището на Керамоти, за да хванат ферибота към близкия остров Тасос. Твърде малко обаче са тези, които се задържат достатъчно дълго, за да открият в Керамоти невероятния пясъчен плаж, освежаващата зеленина и истинското, забравено усещане за безгрижие. В Керамоти няма натоварен уличен трафик, няма бързащи хора - особено в източния край на града, където времето сякаш е спряло.

Още информация за Керамоти.

Остров Сими

Пристанищният град Сими на едноименния остров в Егейско море е скрито гръцко съкровище и истински музей на пастелната класицистична архитектура от края на ХІХ в. След дълги години на забвение, днес островът отново се раздвижва, но само когато екскурзиантите от близкия Родос доплават за обяд и разходка. Сими предлага изобилие от нащърбени скали, борове и кипариси. До брега, с неговите драматични стръмни скали и заливчета, най-добре се стига с кораб или пеша по приятен маршрут.

Повече за остров Сими.

Средновековният град Монемвасия

Монемвасия е малък средновековен град, вкопчил се в страната на една подобна на остров скала, издадена от южния Пелопонески бряг. Вътре в укрепения град къщите и византийските църкви са все още обитавани и свързани с тесен павиран път към град Гефира на континенталната суша. Заможни гърци са възстановили някога рушащите се развалини и са ги превърнали във ваканционни къщи, но извън сезона Монемвасия е почти безлюдна, а мрежата от тесни странични улички – понякога широки колкото да се разминат двама души – остава самотна.

Прочетете повече за Монемвасия.

Патмос – място за божествено вдъхновение

По време на 2-годишно заточение в Патмос – най-малкият от Додеканезките острови, св. Йоан Богослов е получил вдъхновението да напише Откровението. Малката пещера, където св. Йоан е чул гласа на Бог (днес известна като Свещената пещера) е в центъра на манастира „Апокалипсис“. Но истинската примамка е високият, надвиснал манастир „Св. Йоан Богослов“, изграден като крепост, за да защитава своите религиозни съкровища. Патмос предлага и светски удоволствия със своите хълмове и удивителни плажове, които привличат по-малко набожните.

Научете повече за Патмос.

Лутраки Позар

Лутраки Позар, или както са известни още Пожарски бани, е природен феномен, който ще ви позволи да се отпуснете в горещ минерален извор насред широколистна гора, като само на метри от вас тече буйна река с леденостудена вода. Тези естествени бани са посещавани от най-древни времена. Древните гърци са си правели вани от речни камъчета, като за всеки посетител е имало отделна вана. Представете си картината: река с леденостудени води, а до нея минерален извор с температура 37 градуса и естествени балончета като в джакузи.

Научете повече за Лутраки Позар.

Арнея – град в цвят на охра

На 68 км от Солун се намира старинният град Арнея, построен в подножието на планина Холомондас. По тесните и павирани улички със старите си господарски домове в цвят охра и люляк, къщите с подпорите и издадените балкони, свидетелстват за разцвета, който е преживяла Арнея. Непременно посетете църквата "Св. Стефан". Храмът е изгорял преди известно време и при възстановяването му са били открити останки от по-стари църкви - от IV и X век, днес тези останки можете да видите вградени в основите на църквата.

Научете повече за Арнея.

Остров Алонисос

Борови гори и море като тепсия описват най-добре Алонисос. Той се намира съвсем близко до Скопелос (на изток от континентална Гърция) и е сред най-живопсините гръцки острови. Пълен е с чудни заливи и в него мият води едни от най-дълбоките места на Егейско море. Островът е силно залесен с борове, които по много чаровен начин се вписват в морската шир.

Прочетете повече за остров Алонисос.

Остров Скиатос

Изобилие от плажове, маслинови и иглолистни гори можете да срещнете на остров Скиатос. Той е от островната група на Спорадите и се намира грубо на половината път между Солун и Атина на около 15 километра навътре в морето. Единственото населено място на острова е Скиатос сити, обитаемо от няколко стотин души. През туристическия сезон съвсем логично бройката им нараства многократно.

Научете повече за остров Скиатос.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Екскурзия в Македония

Почивка в Албания

Екскурзия в Охрид

>
27 юли 2023 г.

Тагове

гръцки острови

идеи за уикенд

острови

плажове

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти