Начало / Статии / Статии - Гърция

Три места по света, където не се допускат жени

Автор

/

Светът е пъстро и интересно място, което ни удивлява и ни кара да преосмисляме собствената си страна.

Например, когато посетим бедна страна, се чувстваме благодарни, че живеем на място, където имаме ток, питейна вода и удобства. Следващите няколко примера по света пък ни напомнят, че все още има места, където жените не се допускат, защото са смятани за нечисти или за прекалено голямо изкушение за мъжете, отдадени на религията.

Атон, Гърция

Атон е полуавтономна монашеска република в рамките на Гърция, където от векове не се допускат нито жени, нито животни от женски пол. Нещо повече, дамите нямат право да доближават границите на Атон на повече от 500 м разстояние. Единствено изключение се прави за женските котки, тъй като те се използват за борба с мишките и други неприятели.

Полуостровът е дом на монаси от различни националности. Дори и мъжете имат нужда от специално разрешително, за да го посетят, като предимство се дава на православните християни, тъй като Атон иска да се запази като място за религиозно поклонение, а не за масов туризъм.

Жените, както и мъжете, които нямат разрешително, могат да се качат на круизни корабчета, които обикалят около бреговете на Атон, и да надникнат само отдалеч в живота на монашеската държава.

Планината Омине, Япония

Планината Омине е свещена за последователите на древна разновидност на японския будизъм (шугендо), според която жените не били допускани да изкачват свещените планини.

Планината Омине е приютила сред гънките си храма Оминесанджи, главното място за поклонение на тази религия. В наши дни това е последната планина, забранена за жени - всички останали са загубили статута си на свещени места и са се превърнали в дестинации за туристи.

Храмът на Айяпан, Индия

Снимка: iStock by Getty Images

Храмът, посветен на бог Айяпан в град Сабаримала, Индия, дълго време е затворен за жени в детеродна възраст - от 14 до 50 години, тъй като е смятан за място на въздържание. Тази забрана е в сила от 1991 г., когато е въведена и одобрена от върховния съд в Керала, до 2018 г., когато Индийският върховен съд я отменя.

Въпреки това влизането на жени не е възстановено. Има няколко опита на активистки, които опитват да се промъкнат тайно или явно в сградата. След един успешен опит в ранните часове на 2 януари 2019 г., храмът е затворен за “пречистване”.
Самият бог Айяпан е обединение на Вишну и Шива и е почитан от всички религии (включително християни и мюсюлмани), най-вече в индийския щат Керала.

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
17 юли 2023 г.

Тагове

любопитно

храмове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти