Начало / Статии / Статии - Гърция

Кавала – безгрижна гръцка разходка

Автор

/

Кавала е на един хвърлей от България и е от онези крайбрежни гръцки градчета, които са идеални за кратко бягство през уикенда. Тук пролетта идва по-рано, зимата – по-късно. Атмосферата е спокойна, заведенията сервират пресни морски специалитети, сладкарниците – изкусителни сладкиши. Ако искате да опознаете града, имате няколко задължителни спирки.

Крепостта на Кавала – Криступолис, се появява по-забележимо из хрониките след 12-и век, като няколко пъти е сменяла управителите си (ломбарди, византийци, османци). Изградена е с добит в района гранит и мрамор. За последно е използвана по предназначение по време на Втората световна война, а днес на нея се провеждат различни представления на открито. Крепостта е оградена със стена, от която се разкрива панорама към Кавала, Гърция.

След като сте разгледали Кавала отвисоко, разходете се из старата част на Кавала (Панагия) – вижте крепостта, Имарета и стария фар в края на улица Теодору Павлиду. Емблематично за тази част на Кавала място е площад Мохамед Али със статуята на основоположника на последната египетска династия. Родната къща на Мохамед Али също се намира тук, както и Имаретът – 200-годишна сграда, издигната от него, днес превърната в луксозен хотел.

В стария град има и изобилие от приятни заведения, много от които с гледка към пристанището и залива на Кавала.

Няма как да не забележите и внушителния акведукт Камарес – издигнат по времето на древните римляни и сериозно ремонтиран по време на Османската империя. Структурата на две нива е издигната, за да снабдява Кавала с вода, идваща от извори на 6 км разстояние. Акведуктът е дълъг 280 м, като се състои от 60 арки с различна големина.

Ако сте почитатели на Димитър Димов, вероятно ще си спомните и за пътуванията на героите на романа до Кавала. Градът действително е бил прочут с тютюневите си складове и търговия. Днес някогашен склад за тютюн е превърнат в Музей на тютюна, в който през годината се сменят интересни временни изложби като ретро плакати например. Находки от миналото на Кавала се пазят в Археологическия музей в града.

Няма да сгрешите, ако просто се разходите по уличките на Кавала и се отдадете на безгрижно пиене на кафе и наблюдаване на минувачите – както правят гърците.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Кавала!

Виж още:

Почивка на остров Тасос

Почивка в Керамоти

Екскурзия в Аспровалта

>
12 август 2021 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

море

плажове

романтични градове

семеен туризъм

уикенд изкушения

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти