Начало / Статии / Статии - Гърция

С яхта на гръцките острови (пътепис)

Автор

/

Яхтите са най-голямото ми пътешественическо откритие досега – започнах като обиколих о-в Тасос на яхта за 4 дни през един късен май. Последваха още 3 плавания в рамките на три месеца и скоро ми беше съвсем ясно защо толкова много хора на запад са не просто запалени от яхтинга, а обикалят острови и пристанища във всеки свободен ден или избират да живеят на яхта през по-голямата част от годината, ако са в пенсия.


Първо яхтата е действително един умален дом – аз ги наричам боксониери на два етажа, защото имат всичко, пакетирано в компактно пространство за живот. Най-популярните модели в Гърция, които се водят туристически клас и от много години са и достъпни като цени за наемане, са с дължина между 10 и 17 метра и тежест между 7 и 15 -16 тона. В това пространство могат да се побере всичко необходимо за едно комфортно пътуване.

В центъра на яхтата, на закрито под главната мачта е каюткомпанията. В тази голяма каюта в едно са трапезарията и кухнята, където са хладилникът, печката и котлоните, които се захранват на газ. Там са и мивката и шкафовете, в които на всички яхти ще намерите посуда и прибори, за да сготвите и сервирате на всички на борда. Половината от тази главна каюта представлява една маса и тапицирано пространство за сядане, което може да побере екипажа на яхтата. Както там, така и останалата част на пространствата за живеене в яхтата са облицовани с лакирано дърво, което придава много приятен корабно-романтичен дух на цялото мястото.

Каютите, където се спи, са с ограничено пространство. Пригодени са основно за преспиване. Ако морето е спокойно и имате да си дочитате нещо или отпочивате, можете да се излегнете на сянка там и през деня. През повечето време обаче е вероятно да сте на палубата на яхтата, която е откритото пространство на борда под мачтата и платната (или ветрилата, което е правилния термин).

Палубата е Мястото. Говорим за яхтата разбира се, защото освен на самата яхта, което си е изживяване само по себе си, всеки ден сте средно на по 2-3 нови и различни места. На палубата сте през голяма част от времето с близките, приятелите, колегите или с новите хора, с които сте се запознали на самото плаване. Там е най-вълнуващо, когато се движите и най-спокойно, когато сте акостирали някъде, било то в пристанище или на котва в някой залив. Кърмата е мястото обособено в края на яхтата, противоположно на носа, където има пространство за сядане/лягане и откъдето шкиперът ви управлява цялата яхта с щурвала (голямото ‘кормило’ на яхтата). Там има и навес, който ви предпазва от слънцето. На масата на кърмата ще си пиете питието през деня, ще обядвате или вечеряте на котва в някой залив или пристанище и ще сте с другите от екипажа.

Самото плаване е едно изпълнено с приятни емоции пътешествие. Трудно е да се обясни, но самото хвърляне на въжетата на пристанището и потеглянето към откритото море и островите, които те чакат в далечината, променя нещо в теб. Чувстваш се свободен, предусещаш, че ти предстои нещо далеч по-различно от обичайната скучновата рутина на града или курорта. Всеки ден идва нещо ново – събуждаш се със звука на пристанището и морето и знаеш, че те чакат нови заливи, пристанища, малки марини и острови. И така е всеки път, когато вдигате котва и потегляте към новите дестинации, които ви очакват.

Тази постоянна смяна на нови и нови места е едно от нещата, които правят екскурзията различна. Другото е къде се озоваваш. В рамките на дни обикаляш кътчета, които иначе едва ли би видял. Заливи достъпни само с яхта, малки пристанища, по-далечните гръцки острови, до които едва ли ще се наемеш да стигнеш с ферибот, а дори да го направиш, ще трябва да избираш само един от тях. Самото акостиране ти носи една по-особена емоция. Приближавате се и влизате по море, често съпроводени от лъчите на залязващото слънце. Атмосферата на още един малък гръцки островен град те обгръща и лесно се отдаваш на очарованието на пристанището, което те приютява с гостоприемството, което всеки моряк заслужава.

Няма да мога да изредя всичко свързано с плаването с яхта тук, нито ще успея да го пресъздам достатъчно убедително. Аз също до не толкова отдавна не знаех какво кара моряците да се прехласват така по мореплаването (за да разберете какво имам предвид, питайте някой, ако ви се намира наблизо). Сам го открих по единствения възможен начин – качвайки се на яхтата и насочвайки курса към морето и островите и когато сушата остане в далечината зад теб.

Виж актуалните оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка на остров Миконос

Почивка на остров Родос

Почивка на остров Крит

>
30 юни 2020 г.

Тагове

бял плаж

гръцки острови

Егейско море

летен туризъм

море

морски пътешествия

остров

острови

плаж

плажове

почивка на яхта

Забележителности наоколо

Избрани оферти