Начало / Статии / Статии - България

Пещера Ухловица - как се стига до подземния дворец на Родопите

Автор

/

Снимки: Мария Ангелова

В България има няколко суперзвезди сред облагородените пещери (Съева дупка, Леденика, Снежанка, Ягодинска, Дяволското гърло, Магурата) и въпреки че сравнението с подземен дворец не е особено пресилено, пещерата Ухловица някак си не е успяла да влезе в този почетен списък. Най-вероятно това се дължи на факта, че се намира доста далеч от почти всичко и най-добрият начин да я посетите, е да сте планирали няколко дни обиколка в района на Смолян.

За пещерните образувания - висящи, стърчащи, издухани от течения и всякакви подобни - ще ви разкажат, когато влезете. Това, заради което си струва да биете пътя до 3 и половина милиона годишния гигант, е разпределената му на няколко нива вътрешност, между които се движите по метални стълби.

Вътре ще видите и пропасти, и изящни “дворцови кули”, и образувания, които приличат на пещерен карфиол, и седем преливащи едно в друго езера, които сякаш специално са направени от някой архитект за да радват очите на невидимия крал, който обитава този подземен дворец. Звездата на пещерата все пак си остава гигантският каменен водопад, който “пада” в езерата и искри като току-що паднал сняг.

Откъде идва името на пещера Ухловица

Пещерата е кръстена на птицата улулица, която вероятно е живяла в района. Улулицата е роднина на совата и се среща и в градовете. Със сигурност сте чували нейния любовен зов в пролетните нощи.

Какво да си вземете, преди да тръгнете към пещера Ухловица

Вземете си фотоапарата - снимането (макар и само на определени места) е разрешено, а гарантирано ще ви се иска да снимате. Вземете си също яке и чорапи, защото вътре целогодишно е 10-ина градуса. Ако влезете в пещерата през зимата, може да ви се прииска да се посъблечете всъщност.

Как се стига до пещера Ухловица

Пещера Ухловица се намира на половин час с кола от Смолян, на пътя от село Смилян за село Арда. Подминавате село Кошница и малко след това има паркинг за коли, откъдето продължавате пеша по стръмна пътека, в края на която за разкош ви очакват близо 200 метални стъпала. За пътеката предвидете около половин час, ако сте в нормална форма и 5 минути да си вземете въздух накрая.

Работно време и цени на билети за пещера Ухловица

Влиза се само на кръгъл час и само с гид. Първата група влиза в 9 часа, последната - в 16 часа. През зимата пещерата е затворена в понеделник и вторник, а през лятото работи без почивен ден. Билетът е 6 лева за възрастни и 3 лева за учащи. Пещерата си има уебсайт, на който можете да проверите за актуална информация преди да тръгнете.

Виж актуалните оферти за пътуване в Смолян!

Виж още:

Почивка в Созопол

Екскурзия в Троян

Почивка в Банско

>
10 юни 2020 г.

Тагове

пещери

семеен туризъм

трекинг

идеи за уикенда

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти