Начало / Статии / Статии - Гърция

7 необикновени причини да посетиш остров Тасос

Автор

/

Гърция. Кое е първото нещо, което минава през ума ти, когато чуеш името? Маслинови дръвчета, вино, тюркоазени плажове, безброй малки и големи острови, чакащи да ги посетиш. Тасос е един от тях и в следващите редове ще откриеш няколко интересни причини да го включиш в списъка си за пътувания.

Ароматът на въздуха 

Веднъж стъпиш ли на Тасос, никога няма да забравиш този аромат. Въздухът е наситен с миризми и ще ти се иска да не спираш да дишаш.     

Въпреки че островът е населен и има коли и движение, особено в летния сезон, единственото, което ще усетиш, са цъфнали билки, треви и дървета.

Горска разходка

Стъпиш ли на остров веднага търсиш с поглед плажа и морето. Но наситеният с миризми въздух не идва от нищото. 80% от площта на Тасос е гора. Това са над 300 кв.км пътеки и поляни, в които да се разхладиш от горещината. Това е с малко повече от площта на Витоша. Може да се натъкнеш на скрит водопад зад някой ъгъл или да изкачиш 1200 м до най-високия връх - Ипсарио, което се оказва нелека задача предвид, че стартът е от морското равнище.

Ако не си приключенски настроен, можеш да се насладиш на многобройните сгради с историческо значение, манастири, стари училища или цели исторически селца, запазили облика и духа от миналото. Едно такова е планинското село Кастро, най-старото селище на острова. Стръмните и каменисти улички ще ти дадат усещане за двойна горещина, когато се напекат от слънцето, но можеш да се разхладиш в една от двете таверни, на дебела сянка под маслиновите дръвчета.

Малка спретната къщурка

Още когато слезеш от ферибота и поемеш на път, към всички изброени неща по-горе, ще се насладиш на прекрасни малки къщурки, накацали и сгушени една в друга.     

Пътят върви почти изцяло покрай водата, бреговете на много места са едва по няколко метра широки и прилично стръмни, но без да се копае, разширява и какво ли още не, местните са построили малки, често нисички къщички, приличащи на бунгалца или рибарски постройки.

Хората

Където и да отидеш, хората са любезни и винаги ще успеете да се разберете, макар и на различни езици. Ще се заразиш с голямото безгрижие и позитивно настроение, което блика отвсякъде. Може да ти се отдаде възможност да направиш добро дело и да върнеш връзка хотелски ключове на притежателя й, който видимо не е бил притеснен, но ще ти благодари сърдечно. А ако си късметлия, може и някой местен да ти извади от водата пресни морски деликатеси и да те почерпи с тях директно на плажа.

Велодестинация

Правилно си чул – на Тасос ежегодно се организира велообиколка на острова. Маршрутът е изцяло по асфалт и ще ти предложи 80 километра красиви гледки, каране покрай брега и солен вятър. Много българи съчетават почивката с участие или изминават целия път до Тасос специално за състезанието.         

Пчели 

В която и част на острова на отидеш – пчелите са там. Цветни кошери са пръснати навсякъде, по поляни, хълмове, междуселски градини и пътища. А най-хубавото е, че можеш да си купиш пресен мед директно от някоя къща или заведение, който е така течен, сладък и акациев, че няма да ти остане и капка да върнеш вкъщи.

Виж актуалните оферти за пътуване до Тасос!

Виж още:

Почивка в Кавала

Екскурзия в Солун

Почивка в Керамоти

>
13 юли 2021 г.

Тагове

велотуризъм

гръцки острови

идеи за уикенд

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти