Начало / Статии / Статии - Гърция

Атон - духовно средоточие на православния свят

Автор

/

Византийската империя може и да свършва с падането на Константинопол през 1453 г., но кажете това на монасите в Атон. На жени (дори на женски домашни животни) не е позволено да стъпват в тази полуавтономна от ХІ в. монашеска държава с големина 225 км2, но посетители 40-те манастира, приютили 40 000 монаси, процъфтяват.

Атон - Гърция

Днес има двайсет манастира. Повечето от тях наподобяват укрепени замъци отвън, което ни напомня, че монасите някога са отблъсквали пирати, християнски кръстоносци и османски турци. Днешното население от около 2000 братя продължава една непрекъсната 1000-годишна традиция на учение и литургия. Безценни творби на изкуството и ръкописи са се натрупали през годините, а свещеният безпорядък от реликви и икони може да бъде видян от  посетители, участващи в утринните и следобедни молитви.

Посетителите са също добре дошли да вечерят в трапезарията с монасите (ястията са вегетариански). Някои монаси са общителни и дружелюбни, други гледат разсеяно ограничения, но почти непрестанен поток от гости през летните месеци, когато е най-трудно да се сдобиеш с разрешително. Не може да се стигне по земя до Атон, една силно гориста област с изобилен дивеч. Неограничен брой гръцки мъже могат да посещават Атон, но само десет чужденци на ден могат да влизат на територията, прекарвайки не повече от една нощ в даден манастир.

Къде: Полуостров Халкидики, най - близко селище Уранополи.
Как: първата, задължителна стъпка е да се сдобиете с препоръчително писмо от консулския отдел на вашето посолство в Атина, за да влезете в Атон на точно определена дата. Те ще ви насочат за следващата стъпка – получаване на разрешително – и оттам нататък вие действате самостоятелно.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Екскурзия в Атина

Екскурзия в Керамоти

Почивка в Халкидики

>
24 август 2010 г.

Тагове

манастири

светилища

Забележителности наоколо

Избрани оферти