Начало / Статии / Статии - Хърватия

Цавтат - хърватското градче на простичкото щастие

Автор

/

Цавтат е най-южния град в Далмация и в цяла Хърватия. Макар да се намира на крайбрежието, той не е пострадал от популярността на района сред туристите и все още пази лежерната си средновековна атмосфера. Понякога го сравняват със Сен Тропе заради красивата крайбрежна улица, поръбена с палми, но със сигурност не и заради тълпите от посетители. 

Градът съществува от римско време, а голяма част от сградите в него са на няколко века - старинни дувари, каменни къщи, калдъръмени улици. По време на Дубровнишката република Цавтат е споменаван като второто по значение пристанище и макар днешния град с население от около 2000 души да не блести със същата слава, той се е превърнал в тихо убежище от туристическата лудост по хърватското крайбрежие лятно време. 

Снимка: iStock by Getty Images

Историческият център на Цавтат е радост за всички сетива - гледки, аромати, звуци. Естественият край на разходката сред старинните къщи на града е обяд с чаша вино в някой от уютните ресторанти със сенчести маси. Всъщност това са основните занимания, които привличат посетителите в града - красивите гледки, храната и виното. Местната кухня е базирана на средиземноморските вкусове - прясна риба, много зеленчуци и зехтин. 

В Цавтат няма дискотеки и шумни барове, където танците продължават до късно след полунощ. Ако търсите такова място, отидете до Дубровник

Тук се цени простичкото щастие. 

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да излезете от града, основните занимания са свързани с природата. Можете да си наемете водач или сами да изследвате маркираните маршрути около града, да яздите кон или да карате колело. В района има и няколко винарни, които с удоволствие ще отворят лозята и избите си, за да ви покажат своите винени бижута. Наблизо се намира долината Конавле, която е един от най-известните винени региони в Хърватия. Освен стандартни винени турове, в Конавле се движи и влак, на който можете да се возите, да наблюдавате пейзажите и да дегустирате вино. 

Около Цавтат има няколко заливчета с кристално чиста вода, където често можете да се окажете съвсем сами като на самотен остров. Можете да наемете лодка или да се гмуркате - морето е гостоприемно, а всички видове турове и екипировка можете да намерите в самия град. 

Как да стигнете до Цавтат

Снимка: iStock by Getty Images

Цавтат се намира само на 5 км от летището в Дубровник, откъдето можете да вземете такси. От самия Дубровник вземете автобус 10 - разстоянието между двата града е под 20 км. Можете да стигнете до града и с ферибот от пристанището в Дубровник

Вижте оферти за екскурзия до Хърватия!

>
28 юни 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти