Начало / Статии / Статии - Хърватия

Опатия – имперският град на Хърватия

Автор

/

Сградите, градините, улиците – всичко в Опатия напомня на славните времена, когато благородниците на Австро-Унгарската империя са идвали тук, за да си почиват. Сякаш по улиците всеки момент ще премине някой херцог с каляска, отиващ на среща със своята любима.

Опатия се простира на морския бряг, само на 15 км от друго бижу на Хърватия – Риека. Тя е разположена на тънка ивица суша между морето и връх Учка.

Градът е едновременно модерен и запазил атмосферата на миналото си. Особено популярен е фестивалът, посветен на имперския блясък на Опатия, който се провежда всяка година в средата на месец юли.

Тогава по улиците на града наистина има дами с огромни рокли, реплики на някогашните принцове, императори и барони, които са обичали да прекарват време в пищните си вили тук.

Днес тези вили са превърнати в изискани хотели с акцент върху спа и уелнес.

Друго събитие, което преобразява града, е карнавалът, който се провежда в началото на годината (датата се променя в зависимост от Великден) – тогава улиците на града се изпулват със забавляващи се хора, маскирани герои, музиканти и актьори.

Опатия е много зелен град – градините са сенчести и добре поддържани. Посетете една от най-впечатляващите старинни сгради – реставрираната Вила Ангиолина, в която се помещава малка музейна сбирка.

Разходете се и по 12-километровата алея на Лунгомаре, която се вие по крайбрежието от Волоско до Ловран. Ако сте любители на природата, можете да се отправите на планинска разходка в Природен парк Учка.

Край Опатия има подходящи за гмуркане локации, можете да наемете лодка или яхта за спокойно плаване в морето.

Имайте предвид, че плажът на Опатия е бетон и скали. Ако излезете извън пределите на града, има по-добри места за плажуване, макар и отново скалисти.

Снимки: Opatija Tourism

Почитателите на добрата храна не пропускат рибарското селце Волоско, прочуто с многобройните си ресторанти с отлична кухня.

Виж актуалните оферти за пътуване до Хърватия!

Виж още:

Почивка в Черна Гора

Почивка в Албания

Екскурзия в Сърбия

30 юни 2021 г.

Тагове

идеи за уикенд

карнавали

кулинарен туризъм

летен туризъм

лукс

почивка на яхта

романтика

романтични места

семеен туризъм

трекинг

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН