Начало / Статии / Статии - Хърватия

Непознатата Европа: Островът на ароматерапията Лошин в Хърватия

Автор

/

Лошин е известен като Острова на здравето в Хърватия.

Мекият средиземноморски климат и морският въздух са причина тук да идват да се лекуват хора от над 120 години. Островът е отдалечен от всякакви източници на замърсяване и има кристално чист въздух, който, комбиниран с над 200 слънчеви дни годишно, създава перфектните условия, където градските хора да се пречистят от изтощаващия урбанистичен начин на живот.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако трябва да разгледаме Лошин в цифри, островът има:

    над 200 км екопътеки и веломашрути

    Над 110 км крайбрежие

    200 делфина, които живеят по крайбрежието му и поздравяват туристите, които пристигат с ферибот

    8000 жители

Когато стъпят за пръв път на острова, посетителите могат да вдишат с пълни дробове аромата на бор, море и билки. Наричат го островът на ароматерапията и всеки месец има свое емблематично ухание. През януари и февруари ухае на цитруси, през юни - на лавандула, а през септември - на хинап, смокини, зряло грозде и мирта.

Ароматерапията, масажите, различните разкрасяващи и подмладяващи терапии са запазена марка на повечето хотели на острова.

Снимка: iStock by Getty Images

Местната кухня е богата на средиземноморски пресни плодове и зеленчуци, морски дарове и риба, а в много от ресторантите ще ви сервират традиционни хърватски ястия - същите, които местните ядат от десетилетия.

На острова има няколко населени места. Най-голямото е Мали Лошин, където се намира пристанището. Могат да се практикуват водни спортове (гмуркане, SUP, плаване, йога върху SUP, уиндсърфинг и други).

Снимка: iStock by Getty Images

Лошин успява да надскочи баналния образ на ваканционна дестинация само за плаж и забавления. На островите има фестивали, събития, както и няколко музея, които заслужават вниманието на посетителите. Музеят на Лошин има три сгради на два от островите.

Музеят на Апоксиомен се намира на пристанището на Мали Лошин и има един централен експонат - статуята на Апоксиомен. Това е традиционен образ в древногръцката скулптура, който представлява атлет, който изтупва прахта и потта от тялото си със специален уред. Има няколко познати такива статуи, като тази в музея в Лошин е най-добре запазената. Открита е през 1996 г. на морското дъно, изцяло покрита с водорасли, гъби и други морски обитатели, но без липсващи елементи. Смята се, че е на около 2100 години.

Можете да разгледате също Кръглата кула в Мали Лошин, Археологическия музей в Осор (а целият град Осор е сам по себе си музей на открито) и галерия “Фрици”.

До Лошин може да се стигне с ферибот от Пула или Задар, както и с чартърен полет.

Вижте актуални оферти за почивка в Хърватия!

>
08 септември 2021 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

острови

плажове

ароматерапия

Забележителности наоколо

Избрани оферти