Начало / Статии / Статии - Хърватия

Истрия - полуостров във форма на сърце за вино и море

Автор

/

Полуостров Истрия е една отделна вселена, която случайно или не се намира в Хърватия и случайно или не, има форма на сърце. Решите ли да обиколите Истрия за поне няколко дни, няма да ви се тръгва оттам.

Вино и трюфели

Истрия има вкус на пивко вино и на трюфели. И това ако не е бохемско кътче!

Полуостровът е един от най-големите износители на трюфели в света, но не всичко отива в чужбина. В местните ресторанти ще можете да опитате трюфели във всякакви форми - от салати до десерти. Има дори тематични ресторанти, в които всяко едно ястие съдържа трюфели.

Що се отнася до виното, тук се произвеждат вина на световно ниво от най-различни сортове - средиземноморският климат, почвите и другите условия позволяват да се отглежда широка палитра от сортове.

През последните години Истрия все повече се позиционира като регион за бутиков туризъм, в който дегустациите и обиколките на винарни са част от преживяването. Вместо да спите в луксозни хотели и комплекси по крайбрежието, можете да изберете бутикови къщи за гости сред лозята във вътрешността на полуострова.

Плажовете на Истрия

Полуостров Истрия има 80 км крайбрежие на Адриатическо море. Плажовете са с камъчета и не са най-добрите в Хърватия, но пък водата е чиста и прозрачна. Някои от най-добрите плажове в Истрия са Lone Bay и Амарин в Ровин, Хавайското заливче край Пула и плажа на остров Свети Никола край Пореч.

Кои градове да посетите на полуостров Истрия

Сред най-посещаваните градове в Истрия са Ровин, Врсар, Пула, Пореч - намират се все по крайбрежието и са магнит за любителите на морето и слънцето. Населените места във вътрешността на полуострова са по-малки и не са толкова пълни с туристи.  

Какво да видите около Истрия - идеи за еднодневни екскурзии

Полуостров Истрия не е особено голям и много от другите забележителности в Хърватия и съседните държави са само на час - два път с кола. Ако искате да видите повече от района, за един ден можете да се разходите до Плитвичките езера. Друга възможна посока са Опатия (имперският град на Хърватия) и Риека, която се намира на 15 км от Опатия и се простира на тънка ивица суша между морето и връх Учка.

Можете да отидете и до остров Крк - най-големият в Хърватия и в цялото Адриатическо море, на който има от всичко по много - и курорти, и тихи селца, и оживени градски плажове, и закътани безлюдни плажчета.

Столицата Загреб е по-далеч - ще ви трябват поне 3 часа и половина с кола, за да стигнете до нея, но ако останете за една или две вечери, пътуването ще си струва

И две идеи в чужбина - пещера Постойна се намира на около 100 км и с кола се стига до Словения за 2 часа, а Триест в Италия ви е на час или два (според това в коя част на полуострова се намирате).

Как да стигнете до полуостров Истрия в Хърватия

Полуостров Истрия се намира в северната част на Хърватия. Може да стигнете с кола през Сърбия (около 1000 км) като си направите балканско пътешествие.

По-бърз вариант е да летите със самолет до Триест в Италия, чието летище е на броени километри от границата с Хърватия. На място най-добрият вариант е да наемете кола или да се запишете на организирани екскурзии.

Вижте  актуалните оферти за пътуване в Хърватия!

>
25 юли 2022 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

плажове

летен туризъм

романтично

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

рецепти

сувенири

Забележителности наоколо

Избрани оферти