Начало / Статии / Статии - Австрия

Старият Грац - добре въоръжен и добре запазен стар град

Автор

/

Грац, югоизточната резиденция на Хабсбургите от 1379 г., представлява един от централноевропейските най-добре запазени Altstädte (стари градове).

Грац - Австрия

Само се огледайте из Грац и ще видите навсякъде девизаАвстрия властва над света“ (A.E.I.O.U или Austria est imperare orbu Блестящи ризници universu), останал от Фридрих ІІІ, крал на Германия и император на Свещената Римска империя.

Градът се гордее с най-големия в империята (и Европа) арсенал: над 30 000 експоната от всякакви видове оръжие и екипировка, използвани за война и рицарски двубои в турнири, изпълват четирите етажа на арсенала от ХVІІ в. Landeszeughaus.

Може би привлекателността на града се дължи на неговата великолепна средновековна и ренесансова архитектура, но гласът на Грац днес е млад и весел благодарение на трите известни университета (в цяла Европа само единият от тях предлага специалността „джаз“), най-старият е основан през ХVІ в.

От пролет до есен немалко престижни панаири и музикални фестивали оживяват настланите с каменни плочи улици и площади, докато студентите поддържат оживена атмосферата в бирариите, баровете и подобните на пъбове beisls.

Като столица на богатата селскостопанска област Щирия, една от най-изкусителните еднодневни екскурзии в Грац криволичи по някой от осемте „пътища на виното“ южно от града.

Къде: Австрия, Грац: 190 км югоизточно от Виена.

>
02 март 2011 г.

Тагове

площади

стари градове

събития

Забележителности наоколо

Избрани оферти