Начало / Статии / Статии - Италия

Чинкуе Тере – пет селца между небето и морето

Автор

/

Разходката по старата магарешка пътека в Чинкуе Тере (Cinque Terre Cinque Terre) ще ви отведе през пет села, които подобно на бисери в огърлица са нанизани по продължение на Лигурския бряг в Северозападна Италия.

В продължение на векове чак до XIX в. Монтеросо ал маре (Monterosso al Mare), Вернаца (Vernazza), Корнилия (Corniglia), Манарола (Manarola) и Риомаджоре (Riomaggiore) са били достъпни само с лодка откъм морето или с магаре по стръмните склонове през планините.

Местните са преобразили негостоприемния пейзаж, като са построили сгушените къщи в пастелно розово, синьо и охра, които се спускат съвсем до брега сред назъбени скали, или са кацнали по склонове със зашеметителен изглед отвисоко.

Днес Чинкуе Тере е резерват и в селата няма да видите автомобили (достъпът за тях е забранен), а спретнати малки пристанища с разноцветни лодки на местните рибари. Над главите ви по тесните, стръмни улички виси разноцветно пране, а пред къщите се вият розови храсти и са подредени саксии с цветя.

Склоновете между селата пък са прилежно терасирани и засадени с маслинови и лимонови дръвчета и с лозя, от които се прави местното сладко вино „шакетра”. Точно през тях минава панорамната пътека, като целият маршрут (11,5 км) може да бъде изминат за ден пеша.

Изберете откъде да тръгнете – Риомаджоре или Монтеросо ал маре. Риомаджоре е най-южната точка, оттам тръгва Пътеката на любовта (Виа дел’аморе), която според мнозина е най-романтичната. Докато минавате по нея, можете с любимия да „заключите” на парапета катинарче, на което сте написали имената си, като според вярванията така любовта ви ще бъде вечна.

Следващото селище е Манарола - най-старото, а за да стигнете от него до Корнилия, трябва да изкачите 368 стъпала сред лозовите насаждения. От Корнилия ще пристигнете във Вернаца по живописен път, заобикалящ бреговете.

Най-стръмна и дълга е пътеката до Монтеросо ал маре, който е и най-оживеното и туристическо селище. Единствено там има и плаж със ситен чакъл. Спрете във всяко от селцата, за да хапнете местните специалитети – морски дарове, прясна паста, вино „шакетра” и сладолед.

Освен пеша, можете да минете пътеката между петте селца (наричана Синята пътека) и с влак, но така ще пропуснете удоволствието от разходката по стръмните планински склонове, тъй като целият релсов път минава през тунели, а на дневна светлина влакът излиза единствено на гарите. Истинското очарование на Чинкуе Тере е безвремието, в което съществуват селата, запазили вида си от преди десетилетия, някъде между морето и небето.

Чинкуе Тере – пешеходни пътеки:

Монтеросо - Вернаца
трудност: средна
дължина: 3,5 км
продължителност: 1,5 часа

Вернаца - Корнилия
трудност: средна
дължина: 4 км
продължителност: 1,5 – 2 часа

Корнилия - Манарола
трудност: лесна
дължина: 3 км
продължителност: 1 час

Манарола - Риомаджоре
трудност: лесна
дължина: 1,5 км
продължителност: 30 минути

Къде: Чинкуе Тере, Риомаджоре на 110 км от Генуа.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Италия!

>
12 април 2021 г.

Тагове

екопътеки

романтични места

средиземноморие

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти