Начало / Статии / Статии - Италия

Пиаца дел Дуомо - град на голямо изкуство и изтънченост

Автор

/


Макар обикновено да е сочен като родното място на Артуро Тосканини и сиренето пармиджано, Парма предлага много, много повече, което се потвърждава от посещение на Пиаца дел Дуомо, един от най-прелестните градски центрове на Италия.

Пиаца дел Дуомо, Парма, Италия

Удивителният осмоъгълен Баптистерий (Батистеро) е облицован с оцветен веронски розов мрамор и изкусно украсен с гирлянди от релефи на местния скулптор и архитект Бенедето Антелами (1150–1230). Голяма част от известността на Антелами идва от творбите вътре в Баптистерия, един от най-изящните образци на романска архитектура в Северна Италия.

В съседното Дуомо, връхна точка, съвсем буквално, на посещението в тази катедрала от ХІІ в. е поглеждането нагоре към наскоро възстановения купол с известното Успение Богородично (1522–1530) на Антонио Кореджо. Майстор на светлината и цвета, „божественият“ Кореджо е един от най-големите италиански майстори на Високия ренесанс, макар концентричните кръгове на фигурите да са били описани като „каша от жабешки бутчета“ от епископа, който е поръчал картината.

Парма е един от най-процъфтяващите градове на Италия и атмосферата на благоденствие ни връща назад към бляскавите и дни като столица на херцозите Фарнезе от средата на ХVІ до началото на ХVІІІ в.

Къде: Парма, 97 км северозападно от Болоня, 121 км югозападно от Милано, Италия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Болоня!

Виж още:

Екскурзия в Милано

Екскурзия в Рим

Екскурзия във Флоренция

>
21 декември 2011 г.

Тагове

катедрали

любопитно

социален туризъм

стари градове

хотели

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти