Начало / Статии / Статии - Италия

Наклонената кула в Пиза – история за една грешка

Автор

/

Човешко е да се греши. Една човешка грешка, направена през 12-и век е причината и до днес в Пиза да се издига над 14-тонна заплашително наклонена кула.

Истината е, че за повечето туристи това е просто „Наклонената кула“, а само малцина обръщат внимание на факта, че постройката е всъщност камбанария към катедралата на Пиза. До нея се намират Площадът на чудесата, кръщелно и гробище, чиято основа е пръст от хълма Голгота в Йерусалим. С други думи, намирате се на свещена земя.

Причината една от хилядите камбанарии в Италия да стане световноизвестна е една дребна подробност, пропусната от инженерите й – под основите й има нестабилни земни пластове, които започват да поддават още при завършването на втория етаж. Оттам нагоре нещата започват да стават все по-зле и по-зле. Започната през 1173 и завършена чак през 1372 г., кулата е строена на няколко пъти, тъй като през 199-те години на нейното издигане избухват войни и революции. Според учените спирането на строителството е довело до слягане на пластовете под основите на кулата и е причина тя да не се е сринала още в онези времена.

Досега не са намерени категорични доказателства за това кой е авторът на първоначалния проект на постройката, но през вековете по нейното укрепване са работили едни от най-големите имена в Италия.

След като наклонът от 5,5 градуса става прекалено опасен, през 1990 г. кулата е затворена за посещения и започва реконструкция, продължила до 2001 г. Днес посетителите могат да изкачат близо 300-те стъпала до върха и да погледнат отвисоко към стотиците други туристи в подножието, които се снимат, докато самоотвержено спасяват кулата от срутване. Изследванията показват, че през 2008 г. за първи път в историята си кулата е спряла да се накланя.

Според една градска легенда по време на Втората световна война Съюзниците научили, че германците използват камбанарията в Пиза за наблюдателна кула и решили да я бомбардират. След като видели колко красива е обаче, се отказали.

Наклонената кула в Пиза е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Италия!

>
18 септември 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

кули

романтични градове

семеен туризъм

ЮНЕСКО

пикник

Забележителности наоколо

Избрани оферти