Начало / Статии / Статии - Италия

Летище в Италия отмени лимита за течности в ръчния багаж

Автор

/

Вече ще можете да си взимате течности над 100 мл в ръчния си багаж от летище Генуа. Промяната обаче важи само за един продукт.

Всеки път, когато се връщам от Италия, искам да си донеса бутилки с вино, бурканчета с песто, крем от шамфъстъци и де що има още вкусотия, защото магнитите не важат за подарък, когато си идваш от Италия. Аз съм човек, който пътува само с ръчен багаж обаче, и ентусиазмът ми бързо се изпарява само като се сетя за онзи случай на летището в Париж, когато няколко опаковки камамбер заминаха в кофата на служителя по сигурността (разбира се, като истински французин, докато изхвърляше сирената, господинът ми обясни, че изобщо не съм купила от най-добрия!).

Представете си само колко храна, при това годна и опакована, се изхвърля всеки ден по всички летища по света!

Ограничението за максималния обем на течности обаче отпадна на летището в Генуа. Уловката е, че важи само за един продукт – пестото, което местните смятат за своя гордост.

Ако не е песто, не може да е над 100 мл в ръчния багаж,“ обяви говорителят на летището, за да не се яви някой с половин кило от нещо-друго.

Инициативата се казва „Пестото е добро“ и е свързана със социална кауза – за да вземете бурканчето с ароматен сос със себе си, правите малко дарение на благотворителната организация „Flying Angels”, която помага на сериозно болни деца да летят в чужбина за лечение.

Разрешените опаковки са една от 500 мл или 2 от по 250 мл. Освен това е задължително пестото да е от Генуа, т.е. на бурканчето да пише "Pesto Genovese”.

Пестото ще се проверява на същия скенер, на който се инспектират разрешените и сега течности над 100 мл – лекарства и бебешки храни.

Новината, сама по себе си, не е нещо чутовно, но ме накара тайно да се надявам, че същото приятно изключение ще бъде въведено за крема от шамфъстък в Сицилия или за миртото на Сардиния (заменете с любимото си течно ястие + любимото си място в Италия).

В крайна сметка, това е добро за всички - и за децата, и за туристите, и за производителите на местни изкушения!

>
23 юни 2017 г.

Тагове

кулинарни изкушения

любопитно

самолет

новини

Забележителности наоколо

Избрани оферти