Начало / Статии / Статии - Италия

Монтекатини Терме – на спа в Тоскана

Автор

/

Освен живописни лозя, прочути по цял свят вина и невероятно вкусна храна, Тоскана дължи славата си и на многобройните си минерални извори. Най-известни и най-големи сред тях са тези в градчето Монтекатини Терме, където самите Пучини и Верди са идвали на почивка в миналото, а днес – посетители от цял свят.

Наличието на топла вода от недрата на земята е закодирано още в името на града - „терме“ означава „антични бани“. Комбинирайте спа с всички останали наслади на Тоскана, за да видите италианския регион в пълния му блясък!

Монтекатини Терме се намира на около 50 км от Флоренция и на толкова от Пиза, което означава, че сте на пренебрежимо малко разстояние от едни от най-големите културни съкровищници на Италия.

Минералната вода се е ползвала още от времето на древните римляни – всъщност водата е била причина за появата на града. Днес тук пристигат хора, които се лекуват от болен стомах или черен дроб, както и напълно здрави посетители, които искат да се насладят на спа процедури сред великолепието на Монтекатини Терме.

Първите балнеологични центрове са построени през 18-и век от великия херцог на Тоскана Леополд, син на австрийската императрица Мария Тереза. Те били „Тетучо“, „Реджина“ и „Леополдине“ и направили Монтекатини Терме известен из цяла Европа. „Тетучо“ и днес е най-популярния спа център в града – намира се на главната улица, където са кметството и туристическия информационен център.

Тук има и много други, по-скоро построени спа центрове, като навсякъде се прилагат едни от най-модерните процедури за здраве и красота. Посетете и горната част на града, Монтекатини Алто, като се качите на лифта и се насладите на прекрасната панорама отвисоко.

   Снимки: Richard Barrett-Small

До Лука, Пиза и Флоренция можете да стигнете с влак, но ако искате да посетите тихите средновековни градчета и вили в околностите на Монтекатини Терме, ще се наложи да наемете кола. Недалеч се намира пещерата Монсумано – в нея има горещи помещения с минерална вода, а в пещерата Джусти освен външен термален басейн, има пешеходни маршрути и различни видове спа процедури.

Вижте актуални оферти за почивка в Тоскана!

>
14 март 2023 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

идеи за уикенд

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

лукс

минерални извори

романтика

романтични градове

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти