Начало / Статии / Статии - САЩ

Да плуваш с морски крави

Автор

/


Хрисими и привлекателно игриви, с физиономии на кученца, прикрепени към 1000-килограмови тела, подобни на чувал с картофи, който само техните майки могат да обичат, морските крави (наричани още „сирени“) често са били бъркани с русалките от древните моряци – които вероятно харесват своите русалки с твърде, твърде Рубенсови размери.

Да плуваш с морски крави, Флорида, САЩ

Мили и удивително харизматични, те са известни с това, че бутат с муцуната си и се търкат о гмурналите се с шнорхел свои гости, а през последните десетилетия са станали големи знаменитости с вписването им в списъка на критично застрашените видове, което фокусира световното внимание върху тях както никога преди.

Около 3000-те морски крави в САЩ живеят почти изключително в топловодните заливи, естуари и реки по източното и западното крайбрежие на Флорида, зимувайки особено в окръг Ситръс, в западно-централната част на щата. Това е единственото място в света, където може да се срещнете лице в лице с тези сиво-синкави морски бозайници.

Има доста фирми, които снабдяват посетителите на малкия град Кристъл Ривър с екипировка за гмуркане с шнорхел (гмуркане с акваланг не е позволено, нито пък е необходимо в тия плитки води) и осигуряват разходка с кораб до
близкия залив Кингс, където 30–40 от местната популация от около 300 морски крави винаги са налице.

Федералните закони забраняват определен тип поведение: например гмуркачите не могат да преследват животните, а трябва да изчакат морските крави сами да се приближат – което те почти винаги правят.

Къде: 128 км западно от Орландо, Кристъл Ривър, Флорида, САЩ
Най-добро време: ноември-февруари; най-добро време на деня е от 8 сутринта до обяд, когато водата е прозрачна.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Почивка на Карибите

Екскурзия в Мексико

 

>
20 януари 2012 г.

Тагове

гмуркане

живописни пътешествия

заливи

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти