Начало / Статии / Статии - САЩ

Космическият център „Кенеди“ - надзърване в бъдещето

Автор

/

Дори най-преситените посетители са пронизани от гордост и патриотизъм в космическия център „Кенеди“, жив монумент на американската непоколебима воля и необикновени технологични умения. Разположен сред 600 000 декара блатиста местност и мангрови мочурища, той е централата на американските космически изследвания от 1950 г., когато „Бъмпър 8“ е изстрелян от Кейп. Оттук излита Алън Шепард през 1961 г., за да стане първият американец, изпратен в космоса. Оттук излитат и първите хора, стъпили на луната, на борда на „Аполо 11“ през юли 1969 г. Пак оттук излита и екипажът на злочестата совалка „Колумбия“ през януари 2002 г.

Космически център Кенеди

Мерките за сигурност днес са много по-строги, отколкото преди 11 септември 2001 г., с повече секретни зони, в които не се допуска публиката, но все още има предостатъчно какво да се види и преживее чрез мултимедийни представления, интерактивни занимания и въпроси и отговори с истински жив астронавт, който оставя възрастни и деца като наелектризирани да се стремят към отлични постижения.

Обиколката започва в комплекса за посетители, където Ракетната градина (Rocket Garden) проследява еволюцията на американската космическа програма, представяйки осем автентични ракети, включи- телно „Меркюри Атлас“, подобна на тази, използвана при изстрелването на Джон Глен през 1962 г. На другия край на площада двойка IMAX 3-D кинотеатри с шестетажни екрани и разлюляваща седалките звукова система потапя публиката във вълнението на едно истинско откривателско пътешествие, докато модел в естествена величина на совалката е разположен близо до пусковия контролен център, където може да чуете подробности относно насто- ящите мисии.

От комплекса тръгвате на автобусна обиколка с екскурзовод, кой- то разяснява видяното. Ще минете през световноизвестната ракетна площадка LC-39 и Център „Аполо/ Сатурн V“, за да преживеете една разказана симулация на пускането на „Аполо 8“ и да се възхитите на 110-метровата лунна ракета „Сатурн V“, най-мощната, създавана някога. Понижете равнището на покачилия се адреналин в Залата на славата на астронавтите, 10 км на запад, където желаещите да станат астронавти могат да се пробват в гравитационен симулатор, в симулатор на космическа станция, който се върти на 360 градуса, и в симулатор, който наподобява лунната гравитация – силно вълнуващи, разтреперващи преживявания, които са единственото, което липсва на космическия център „Кенеди“.

Къде: 72 км източно от Орландо, 352 км северно от Маями.
Най-добро време: за да видите изстрелване на совалка идете на www.nasa.gov и щракнете върху „Next Shuttle Launch“, за да получите последна информация.

>
24 януари 2011 г.

Тагове

къде да пътуваме през юли

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти