Начало / Статии / Статии - Холандия

Делфт - родината на Оранската династия

Автор

/

Влезте в този холандски град от ХVІІ в., чиито канали с дърветата покрай тях и елегантните гърбави мостове над тях, са толкова съвършено уловени в платната на Ян Вермеер и Питер де Хох. Може би повече, отколкото където и да било другаде в страната, ХVІ и ХVІІ в. са съхране ни в този град, чието име е станало световноизвестно заради неговия типичен синьо-бял порцелан.

Делфт, Холандия

Все още произвеждан и ръчно рисуван тук и широко разпространен, вечните шарки и цветови схеми на делфтския порцелан са устояли на времето и изменящите се вкусове на колекционерите. Когато морето от екскурзианти за деня се оттегли обратно към Амстердам или Хага, градът се връща на жителите му и отново настъпва спокойствието,
което така вдъхновява Вермеер.

На атрактивния пазарен площад се намира готическата църква от ХІV в. Нюве Керк (Новата църква), където Вилхелм І Мълчаливи (1533–1584), основател на Оранската династия и един вид холандски Джордж Вашингтон, почива в мир във великолепен мраморен и алабастров мавзолей, ограден от 22 колони; повечето монарси след него също са били погребани тук. Един чудесен панорамен изглед се открива от камбанарията, като в ясен ден се вижда и Хага.

В близката Ауде Керк (Старата църква), изградена около 1200 г., е погребан Вермеер. Бавна разходка покрай Ауде Делфт, вероятно първия градски (и определено най-хубавия) канал в Холандия, ви отвежда до най-известното място в града: Принсенхоф, бивш манастир-превърнат-в-кралска-резиденция от ХV в., където е живял Вилхелм и е бил убит през 1584 г. (дупката от куршума още е видна). Днес той приютява един музей, посветен на историята на Нидерландската република. В бившите складове на Принсенхоф, с вход от малка алея край канала Ауде Делфт, има тих и спокоен малък ресторант, „Де Принсенкелдер“, обещаващ завършек на един идеален ден в града, който толкова разбираемо е вдъхновил някои от големите холандски художници.

Къде: Делфт - 14 км югоизточно от Хага, 71 км от Амстердам.
Най-добро време: пазарен ден в четвъртък на централния площад. Пазар на цветя покрай каналите в четвъртък; битпазар покрай каналите в неделя, май-септември.

>
07 юни 2011 г.

Тагове

водни канали

ресторанти

романтични места

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти