Начало / Статии / Статии - Холандия

Забележителности в Амстердам

Автор

/

Националният музей на Амстердам

Националният музей в Амстердам

Националният музей в Амстердам (Rijksmuseum, произнася се Рейксмусеум или Райксмусеум) се намира на площада на музеите. Той е посветен на изкуствата, занаятите и историята. Притежава огромна колекция от картини от златния холандски век и значителна колекция от азиатско изкуство.

Музеят е основан през 1800 г. в Хага. Тогава бил национална галерия на изкуствата. През 1808 г. по заповед на крал Луи Бонапарт (брат на Наполеон Бонапарт) музеят бил преместен в Амстердам.

Едно от най-популярните произведения на Рембранд се помещава в музея - „Нощна стража“. На него е отделена цяла зала с подробна информация къде какво се случва в картината и кои са любопитните факти около изобразените хора в нея. 

Други художници, чиито картини може да видите там, са Йоханес Вермеер, Франс Халс и Ян Стийн.

Работно време и билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Museumstraat 1

Музеят на Ван Гог в Амстердам - светилище на един гений

„Искам да направя портрети, които ще изглеждат като откровения на хората след сто години“, пише плодовитият художник на сестра си Вил точно преди смъртта си.

Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum) се намира в Амстердам, Холандия. Той съдържа произведения на изкусния холандски художник Винсент ван Гог и негови съвременници. Това е най-голямата колекция на творби на Ван Гог в целия свят.

Основната колекция е разделена на периоди в зависимост от фазите на живота на Ван Гог – от неговото детство, през различните му емоционални състояния, до смъртта му. Колекцията включва картини като „Селяни, ядящи картофи“, „Спалня в Арлс“ и великите „Слънчогледи“. Музеят притежава и различни предмети, свързани с история на изкуствата от XIX век.

Основно подновяване на главната сграда на музея „Ван Гог“ и приковаващо вниманието ново крило от японския архитект Кишо Курокава, открито през юни 1999 г., потвърждават трайната почит – холандска и световна – към творчеството на Винсент.

Винсент ван Гог (1853–1890) е най-значимият холандски художник на ХІХ в., а какъв изключителен дом имат днес неговите 200 картини, 500 рисунки и 700 писма. Посетители и архитекти наричат новото крило, изградено от сив камък и титанова стомана, едновременно впечатляващо и приветливо.

Де Вален - кварталът с червените фенери в Амстердам

Де Вален (de Wallen) е т.нар. квартал с „червените фенери“ в Амстердам и е основна туристическа дестинация за посетителите на холандската столица. Разположен е в сърцето на старата част на Амстердам и покрива периметър от няколко пресечки южно от църквата Оуде Керк, като пресича и няколко канала.

Де Вален е мрежа от алеи, съдържащи около 300 малки едностайни кабини, наемани от проститутки. Обикновено имат прозорец, или стъклена врата, и осветлението е червено (откъдето идва и името на квартала).

В Де Вален има значителен брой секс магазини, секс театри, стриптийз барове. Има и секс музей, а също и музей на канабиса.

Важен съвет: Гледането е разрешено, но е забранено снимането на момичетата зад витрините. Има охранители, които следят това да се спазва и ако си позволите, дори и тайно, да снимате, рискувате телефонът или фотоапаратът ви да бъдат счупени и захвърлени в каналите.

Къщата на Анн Франк в Амстердам

Къщата на Анн Франк (Anne Frank Huis) е музей посветен на еврейския живот по време на Втората Световна война. В тази къща Анн Франк, семейството й и още четирима души са се крили по време на нацистките гонения. В къщата можете да видите скривалищата и дневника на Анн, и да станете част от техния живот. В крайна сметка залавят цялото семейство, а Анн и сестра и загиват в концентрационен лагер. Историята на живота им е наистина тежка. Има създадена фондация, която да пази къщата. Имало неблагожелатели, които искали да съборят постройката, но начинанието им е неуспешно.

Ермитажът в Амстердам

Ермитажът Амстердам (Hermitage Amsterdam) или Ермитажът на Амстел представлява клон на музея Ермитаж в Санкт Петербург.

Музеят е разположен в стара сграда на брега на река Амстел, известна като Амстехоф (построена през 1683 г. и отворена след цялостна реновация през 2009 г.). Големият вътрешен двор на сградата е много приятен през лятото. 

Ермитажът в Амстердам организира временни изложби, които обикновено са по две всяка година. Всички експонати се транспортират от Ермитажа в Санкт Петербург - първо с камиони до Финландия, после с кораб до Северна Германия, откъдето довършват пътя си отново с камион. Можете да очаквате големи имена сред представените творци в изложбите на този клон на Ермитажа.

Оуде Керк в Амстердам

Оуде Керк (Oude Kerk) или старата църква е осветена през 1306 г. от епископа на Утрехт, което я прави най-старото подобно здание в Амстердам.

Разположена е в квартала Де Вален. Оуде Керк се простира на площ от 3300 кв. м. Основите са поставени върху изкуствена почва, която се е смятало, че е най – солидна. Покривът на църквата е най – големия средновековен дървен купол в Европа, което от своя страна осигурява истински добра акустика. Тук са се изпълнявали доста концерти. Подът на Оуде Керк също е много интересен. Направен е изцяло от надгробни плочи. Причината за това е , че самата църква е построена върху гробище. Местните хора продължили да погребват жители на града в границите на църквата до 1865 г. (има 2500 гроба в двора й).

Кралският дворец в Амстердам - виж живота на сегашния крал

Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam) е един от четирите двореца в Холандия, които са на разположение на кралското семейство.

Сградата е построена през XVII век и е използвана като общинско здание. По-късно Наполеон III го превръща в дворец. Разположен е на западната страна на площада Дам в центъра на Амстердам, срещу военния мемориал. От 14 юни 2009 г. дворецът е отворен за туристи, когато не се ползва за приеми или официални церемонии. В момента той е основният дворец за официални посещения, както и локация за отбелязване на големи празници и събития като Нова година, награждавания и гала вечери.

Посетителите могат да се разходят из стаите на двореца, да разгледат колекциите от произведения на изкуството и старинни мебели, както и да се потопят в атмосферата на един истински, жив дворец, който се ползва по предназначение.

Западната църква в Амстердам

Западната църква (Westerkerk) е протестантска църква, построена в периода 1620 – 1631 г. по дизайн на Хендрик де Кайзер. Разположена е на брега на канала Присенхрахт.

Върхът на кулата достига до 85 м, което я прави най-високата църква в Амстердам. Короната на върха й всъщност е имперската корона на Австрия, принадлежаща на Максимилиан I.

Тук е погребан и самият Рембранд. Не се знае точното място на гроба му, но се смята, че той се намира на северната стена на църквата. Тук са погребани и други художници като Николаес Берхем и Говерт Флинк.

Тъй като къщата на Ане Франк се намира в непосредствена близост до западната църква, а и също Ане Франк много често споменава тази църква в дневника си, пред църквата има нейна статуя.

На площада пред църквата има и паметник на хомосексуалните мъже и жени, които са били преследвани заради своята сексуална ориентация.

Общински музей в Амстердам

Общинският музей (Stedelijk Museum / Стеделейк) е музей на модерното изкуство, разположен на площада на музеите в Амстердам, близо до този на Ван Гог и Националния музей (Рейксмузеум).

Колекциите му включват зала с творби на Карел Апел, голяма колекция от картини на Казимир Малевич и други интересни и важни изложби на модерното изкуство, дизайна и фотографията.

Вонделпарк в Амстердам

Вонделпарк (Vondelpark) е общински парк в Амстердам с обща площ от около 485 декара.

Разположен е западно от площада на музеите.

Паркът е открит през 1865 г. и е кръстен на автора си от XVII век - Йоост ван ден Вондел. Тъй като е построен върху блатиста местност, се налага неговата пълна реновация на всеки 30 години.

В Летния театър на Вонделпарк пък се провеждат разнообразни представления и концерти от юни до август. Има приятни кафенета, градина с повече от 70 вида рози и магазин за наем на скейтборди и екипировка. 

Във Вонделпарк има и няколко интересни статуи. Някои от тях са статуята на Йоост ван ден Вондел, чийто автор е Луис Ройер, „Рибата“ на Пабло Пикасо или „Мама Баранка“ на Нелсън Карильо.

Бюрс ван Берлаге в Амстердам

Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage) е сграда, разположена на площад Дам в центъра на Амстердам. Построена е в периода 1896 – 1903 г. от архитекта Хендрик Петрус Берлаге и е била предназначена за стокова борса. За времето си е била истински модернистична – изградена с червени тухли, а покривът й е направен от стъкло и желязо.

Входът й се на намира под голям часовник. В наши дни в Бюрс ван Берлаге се организират различни изложби и концерти. Сградата е била използвана и за провеждането на благороднически сватбени церемонии. В центъра Бюрс ван Берлаге има бистро, място за наем на колела, както и пъзел-стая Sherlocked. 

Площад Дам в Амстердам

Площадът Дам (de Dam) е едно от най-старите и важни места в Амстердам. Разположен е в историческата част на града.

В миналото е бил използван като градски централен пазар. Днес там ще намерите някои от популярните забележителности, с които е известен градът. На площада се намират Кралският дворец, новата готическа църква от XV век, а също и восъчният музей Мадам Тюсо.

Тук е разположен и националният мемориал в чест на жертвите от Втората световна война. Той представлява бяла каменна колона, изградена благодарение на Якобс Йоханес Питър Оуд през 1956 г.

Тук няма да останете гладни - има павилиони за улична храна и ресторантчета, както и много магазини, включително модния Bijenkorf.

На площадът Дам има и множество гълъби, които можете да нахраните.

Вижте актуални оферти за екскурзии до Амстердам!

>
11 декември 2009 г.

Тагове

музеи

червени фенери

Забележителности наоколо

Избрани оферти