Начало / Статии / Статии - Холандия

Кафенетата на Амстердам

Автор

/

Амстердамци са много привързани към старовремското понятие gezelligheid, което означава нещо повече за тях, отколкото просто „уютност“ или „да се чувстваш като у дома си“. Именно това привлича местните жители към срещаните навсякъде т. нар. кафяви кафенета (bruine kroegen), име, което идва или от опушените интериори (резултатът от пушене на тютюн или хашиш), или, което звучи по-привлекателно, от потъмнелите от времето дървени ламперии, срещани в повечето от тях.

Амстердам - Холандия

Амстердамци се оживяват тук и разговорите текат като (или благодарение на) неизменно прекрасното холандско пиво и популярния jenever, пивък, но силен холандски джин, сервиран леденостуден, но никога с кубчета лед и често последван от отпиване на глътка бира. Казват, че тези социални светилища са над 1000 – включително едно, за което се предполага, че никога не е затваряло врати, откакто ги е отворило за първи път през 1574 г.

Ако нямате време да проверите всичките, просто се поразходете из изискано забавния квартал Йордан или се отправете към кафенето „’т Смале“, любимо заведение, открито през 1786 г. като дестилерия за алкохолни напитки и място за дегустирането им. Неговата великолепна тераса край водата е дарена от небето алтернатива на мрачните, опушени интериори на някои старовремски кафяви фаворити.

Ако търсите старовремски чар, насочете се решително към  некафявото кафене „Америкен“, изградено като част от един грандхотел на ъгъла на два канала през 1880 г. Мата Хари все още би разпознала неговия пищен, макар и поизбледнял ар деко интериор като мястото на своя сватбен прием.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

То е достолепният фаворит сред местните кафенета, а след представления в Градския театър (Stadsschouwburg) в съседство, тук е невъзможно да се намери маса. Но в късния следобед може да се насладите на един час в спокойствие и уют, когато гаснещата дневна светлина озарява стъклописите му.

Къде: Амстердам, Холандия

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Амстердам!

>
08 декември 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

социален туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти