Начало / Статии / Статии - Холандия

Рейксмузеум (Националният музей в Амстердам) - Рембранд и холандската златна епоха

Автор

/



Това е най-големият музей в Холандия и, за почитателите на стария холандски майстор Рембранд ван Рейн (1606–1669), място, където се пазят най-хубавите произведения на изкуството в страната.Ако искате да съкратите препускането из повече от 150 зали, отправете се към великолепната картина на Рембранд Нощна стража (1642) на горния етаж (зала 224). Огромното платно е най-известната творба на художника, една от най-знаменитите в света, затова на нея е отредена самостоятелна голяма зала. Тя е оста, около която се върти този неоготически музей с кулички, проектиран през 1885 г. от П.Дж.Х. Койперс. Той приютява най-голямата и най-хубавата колекция от холандски платна в света.

В съседните зали са изложени Рембрандовите Еврейска невеста (1662) и Автопортрет като апостол Павел (1661); общо 21 от неговите творби са представени тук.

Други зали на горния етаж са не по-малко впечатляващи, с произведения на Ян Вермеер, Франс Халс и Якоб ван Рeйсдал сред много други.

Датираща от един указ от 1808 г. на Луи Бонапарт, брат на Наполеон, удивителната колекция от холандския златен ХVІІ век отдавна е безспорната визитна картичка на „Рейкс“.

Но музеят е силен и в други области – има впечатляваща колекция от глазирана делфтска керамика, а обширната му сбирка от азиатско изкуство (с около 100 Буди от целия Изток) привлича вниманието, което тя заслужава, благодарение на едно обновяване през 1996 г. на южното крило.

Работно време и билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Museumstraat 1

Уебсайт: www.rijksmuseum.nl

>
12 април 2011 г.

Тагове

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти