Начало / Статии / Статии - Холандия

Круизи по каналите и сезонът на лалетата в Амстердам

Автор

/

Мислите ли, че е твърде туристическо да разглеждаш Венеция от гондола? Тогава вероятно няма да сте склонни да видите и Амстердам от корабче, но ще пропуснете да видите този Град на каналите по начина, по който той е предопределен да бъде видян. Крайканалните градски къщи и складове, построени от търговци през ХVІІ в. са високи (четири-пет етажа) и тесни (земята била скъпа, а данъците върху недвижимите имоти неприемливо високи), като всеки се откроява със своите причудливи фронтони, които един с един не си приличат.

Круиз в Амстердам - Холандия

От петте концентрични полукръга на каналите, край които се редят брястове, и 160-те по-малки канала, които ги свързват, за да оформят един ветрилообразен исторически център, Херенхрахт се откроява с най-големите и най-представителните домове край него.

„Каналът на регентите“ е бил най-престижният адрес през златния век на Амстердам. Но по-малките къщи покрай другите канали (особено в квартала Йордан) могат да бъдат по-интересни като архитектура. Амстердам се гордее със своите кокетни тухлени къщи, голяма част от които са защитени като културни паметници. Много фасади се осветяват през нощта, както и хиляда двеста осемдесетте и един характерно извити моста в града.

Добавете това към блясъка на старомодните улични лампи, отразен в проблясващите канали, и ще разберете как разходка с корабче на светлината на свещи допринася за прекарване на романтична вечер покрай мрачните води на времето.

През пролетта речни кораби и баркаси поемат по каналите, за да може да бъде видян най-големият спектакъл на цветята в света. Предлагат се три до седемдневни круизи през и покрай съшитата от разноцветни парчета провинция.

Почти всички отиват до „Кукенхоф“, исторически, някога кралски парк, където повече от 6 милиона лалета, жълти нарциси и зюмбюли покриват площ от 70 акра. 16 километра пътеки преминават покрай подрязани с вкус и фантазия цветни лехи, фонтани, езерца под сянката на дървета и големи оранжерии, в които могат да се видят 500 разновидности на лалето, сред които възморавото „черно“ лале.

Други круизни спирки включват забележителния аукцион за цветя в Алсмер (най-големият в света, със 17 милиона стръка цветя, предлагани на подиума всеки ден) и някои от главните разсадници в страната. Маршрутът на луковиците (Bloemen Route), който тръгва от Амстердам, насърчава независимите пътешественици да го „направят сами“ (doe het zelf), било то с велосипед, влак или кола.

Избягващите пролетните тълпи ще изпуснат също и лалетата, но като утешителна награда посетете амстердамския всекидневен целогодишен плаващ Блуменмаркт (Пазар на цветята) покрай канала Сингел. В продължение на 200 години тук пристигат баркаси, натоварени със стръкове цветя и растения в саксии.

Къде: Амстердам, Холандия.
Най-добро време: средата на април-началото на май. Рожденият ден на кралицата (Koninginnedag) 30 април, национален празник, се пада по време на цъфтенето на лалетата.

Виж актуалните оферти за Амстердам!

>
20 февруари 2020 г.

Тагове

круизи

социален туризъм

стари градове

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти