Начало / Статии / Статии - Холандия

Круизи по каналите и сезонът на лалетата в Амстердам

Автор

/

Мислите ли, че е твърде туристическо да разглеждаш Венеция от гондола? Тогава вероятно няма да сте склонни да видите и Амстердам от корабче, но ще пропуснете да видите този Град на каналите по начина, по който той е предопределен да бъде видян. Крайканалните градски къщи и складове, построени от търговци през ХVІІ в. са високи (четири-пет етажа) и тесни (земята била скъпа, а данъците върху недвижимите имоти неприемливо високи), като всеки се откроява със своите причудливи фронтони, които един с един не си приличат.

Круиз в Амстердам - Холандия

От петте концентрични полукръга на каналите, край които се редят брястове, и 160-те по-малки канала, които ги свързват, за да оформят един ветрилообразен исторически център, Херенхрахт се откроява с най-големите и най-представителните домове край него.

„Каналът на регентите“ е бил най-престижният адрес през златния век на Амстердам. Но по-малките къщи покрай другите канали (особено в квартала Йордан) могат да бъдат по-интересни като архитектура. Амстердам се гордее със своите кокетни тухлени къщи, голяма част от които са защитени като културни паметници. Много фасади се осветяват през нощта, както и хиляда двеста осемдесетте и един характерно извити моста в града.

Добавете това към блясъка на старомодните улични лампи, отразен в проблясващите канали, и ще разберете как разходка с корабче на светлината на свещи допринася за прекарване на романтична вечер покрай мрачните води на времето.

През пролетта речни кораби и баркаси поемат по каналите, за да може да бъде видян най-големият спектакъл на цветята в света. Предлагат се три до седемдневни круизи през и покрай съшитата от разноцветни парчета провинция.

Почти всички отиват до „Кукенхоф“, исторически, някога кралски парк, където повече от 6 милиона лалета, жълти нарциси и зюмбюли покриват площ от 70 акра. 16 километра пътеки преминават покрай подрязани с вкус и фантазия цветни лехи, фонтани, езерца под сянката на дървета и големи оранжерии, в които могат да се видят 500 разновидности на лалето, сред които възморавото „черно“ лале.

Други круизни спирки включват забележителния аукцион за цветя в Алсмер (най-големият в света, със 17 милиона стръка цветя, предлагани на подиума всеки ден) и някои от главните разсадници в страната. Маршрутът на луковиците (Bloemen Route), който тръгва от Амстердам, насърчава независимите пътешественици да го „направят сами“ (doe het zelf), било то с велосипед, влак или кола.

Избягващите пролетните тълпи ще изпуснат също и лалетата, но като утешителна награда посетете амстердамския всекидневен целогодишен плаващ Блуменмаркт (Пазар на цветята) покрай канала Сингел. В продължение на 200 години тук пристигат баркаси, натоварени със стръкове цветя и растения в саксии.

Къде: Амстердам, Холандия.
Най-добро време: средата на април-началото на май. Рожденият ден на кралицата (Koninginnedag) 30 април, национален празник, се пада по време на цъфтенето на лалетата.

Виж актуалните оферти за Амстердам!

20 февруари 2020 г.

Тагове

круизи

социален туризъм

стари градове

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти