Начало / Статии / Статии - Холандия

Хет Маурицхойс - малък празник с колекция от златния век

Автор

/


Известната картина на Вермеер Изглед от Делфт подтиква френския писател Марсел Пруст да я нарече най-красивото платно в света. Заедно с други перли, като Рембрандовата картина Урок по анатомия на д-р Николас Тюлп (едно от първите платна, които му носят признание), тя формира ядрото на малка, но бляскава колекция от големите холандски майстори от ХVІІ в.

Хет Маурицхойс - Холандия
 

Отдавна признат за един от най-хубавите малки музеи в света, Маурицхойс, заема красивата, вдъхновена от Паладио резиденция на Мауриц ван Насау-Зиген, управител на Бразилия през ХVІІ в. Вътре е почти като да разглеждате частна колекция, докато отвън в малко езерце под сянката на дървета плават живеещите в него лебеди.

Туристическите групи са нещо обикновено и повечето от любителите на изкуството се спират дълго на горни етаж, където могат да бъдат видени други творби на Вермеер (включително знаменитата картина Момиче с перлена обица), Рембранд и Ян Стеен.

Като седалище на правителството на Нидерландия, на кралица Беатрикс и на Международния трибунал, Хага е могъщ и изпълнен с достойнство град. Нещо от неговото величествено минало може да бъде изживяно отново на чаша следобеден чай във великолепния салон на историческия хотел „Дез Инд“, построен през 1856 г. за личния съветник на крал Вилхелм ІІІ.

Някога разкошна аристократична градска къща, именно тук Мата Хари пуска в ход своите уловки, докато хотелът е използван от щаба на Антантата по време на мрачните дни на Първата световна война. (След основен ремонт за 35 милионаевро хотелът бе наново открит като хотел „Меридиен Дез Инд“.)

Къде: Хет Маурицхойс, Хага е на 50 км югоизточно от Амстердам.

>
18 март 2011 г.

Тагове

галерии

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти