Амстердам

За града

Оферти

Статии

Амстердам / Amsterdam

Амстердам (Amsterdam) възниква като рибарско селище през ХІІ век, след което се превръща в едно от най-големите пристанища в света. Днес столицата на Холандия впечатлява с комбинацията си от исторически забележителности, динамичен начин на живот и нечувана либералност. Туристите обикновено свързват Амстердам с Квартала на червените фенери и марихуаната, но градът може да предложи много повече.

Заради 160-те си канала и над 1000 моста Амстердам понякога е наричан Северната Венеция. Каналите са се превърнали в печеливша туристическа атракция. Повечето улици изглеждат като алеи - къси и тесни, а каналите са доста по-широки. Това е една от причините местните да използват лодки и трамваи за придвижване, но велосипедите, разбира се, са най-разпространеният начин за придвижване в Амстердам.

Амстердам е прекрасно място за разходки. Дори и да се изгубите из мрежата от канали и улици, не се притеснявайте – насладете са на великолепната архитектура на къщите, продавачите на лалета, уличните музиканти.

Архитектурата на града може да бъде разгледана най-добре с обиколка с лодка из каналите. Посетете поне няколко музея и една от модерните галерии в града.

Докато обикаляте из града, със сигурност ще забележите жилищата-лодки, които са така характерни за Амстердам. Лодките са превърнати в пълноценни домове, снабдени с ток, вода, газ и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой, поставянето на нови е забранено.

Важна информация

Население: 800 000 души

Валута: Евро

Работно време на магазини: от 09.00 до 18.00 часа от понеделник до събота, а в четвъртък - до 21.00 часа. По-големите вериги магазини в туристическите райони работят и в неделя от 12.00 до 17.00 часа. Банките са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 16.00 или 17.00 часа (в четвъртък някои са отворени до 19.00 часа). Офисите работят от 09.00 или 10.00 до 16.00 или 17.00 часа.

Интернет страници за Амстердам: www.iamsterdam.com

Спешен телефон: 112

Какво трябва да знаете?

Телефонен код за Холандия: +31
Телефонен код за Амстердам: 020

Аптеки

Аптеките обикновено са отворени от понеделник до петък от 9 до 17:30 часа. През нощта и почивните дни аптеките се редуват да дават дежурства. Освен това има и множество дрогерии, които продават най-разпространените лекарства.

Закони за алкохол и наркотици

Няма минимална възраст за употреба на алкохол в Холандия, но по други закони може да се търси отговорност на родител, настойник или друго лице, което принуждава или разрешава на малолетен да употребява алкохол. За покупка на напитки с по-малко от 15% алкохол, нужната възраст е 16 години; за напитки с повече от 15% алкохол – 18 години.

Употребата на наркотици е официално забранена в Холандия. Пласирането на наркотици е сериозно престъпление, а покупката им на улицата е незаконна. Но в лицензирани помещения (coffee shops), Амстердам позволява да се продават наведнъж до 5 грама и притежание до 30 грама на хашиш и марихуана за лична употреба, както и други леки наркотици като пейот, гъби и салвия. Не всички общини в Холандия са толкова либерални колкото Амстердам, когато се отнася за пушенето на канабис. Дори и в Амстердам не се толерира пушенето по улиците, в кафенетата или в трамваите и влаковете. Притежанието на тежки наркотици като хероин, кокаин и екстази е престъпление.

Език                                                                                                                                                         

Официален език е холандският, но английският е като втори език в страната – изучава се от ранните класове в училищата. Почти всеки говори английски свободно (и млади, и възрастни), особено хората, предлагащи туристически услуги.

Пушене 

Пушенето на обществени места е забранено не само в Амстердам, но и в цяла Холандия. Изключение са обособените зони за пушачи в заведенията и ресторантите. Но в тези части не се предлага обслужване, така че ако искате да изпиете втора чаша кафе ще трябва да се върнете в помещението за непушачи.

Coffeeshops (кофишоповете) – може да посетите поне едно такова място, дори и да не ви се пуши трева. Кофишоповете в Амстердам са местата, в които е позволено да се продават до 5 грама марихуана. Те са строго контролирани от властите, а за да влезете в тях, трябва да сте на 18 години. Правилото за тези места е същото като за всички останали заведения – в специално отделените за пушене места не се предлага обслужване.

Бакшиши

Холандското правителство изисква всички такси и проценти за обслужване да бъдат включени в публикуваните цени на хотели, заведения и др. Дори такситата включват стандартна 15% такса за услугата. За да бъдете абсолютно сигурни, че обслужването е включено в цените на даден ресторант, в менюто или на сметката търсете думите „inclusief BTW en service” или попитайте сервитьора.

Транспорт

Летище

Летището на Амстердам – "Схипол" (Amsterdam Airport Schiphol) е петото най-голямо летище в Европа. Обслужва над 48 милиона пътници за година и предлага полети до 260 дестинации по цял свят. Схипол се намира на 20 км от Амстердам. Най-бързо и евтино можете да стигнете до града с влак. До Централната гара на Амстердам се стига за 20 минути, а влаковете потеглят на всеки 15 минути (по-рядко през нощта). Гарата е разположена под летището. Билети се купуват от гишето на железницата (NS) или от автомати.

Пред летището има автогара с автобуси, които ще ви отведат до Амстердам или директно до други градове в Холандия. Автобус 397 (Airport Express) спира на доста места в Амстердам.

Такситата взимат поне 40 евро и може да се забавите в зависимост от трафика, а тук често има задръствания, дори и в центъра, където има и канали. Препоръчително е да не се качвате при таксиметрови шофьори, които са прекалено настоятелни.

Уебсайт на летище Схипол: www.schiphol.nl

Информация за разписанията на влаковете: www.ns.nl

Обществен транспорт

Лодки (Canal Bus) - цената на карта за един ден за възрастен е 22 евро, а за деца от 4 до 11 години - има 50% намаление. Лодките се движат по няколко маршрута между Централната гара на Амстердам и Националния музей (Rijksmuseum) в часовия пояс от 9.50 до 20.00 часа. Картата е валидна от деня, в който я купите до 12.00 часа на следващия ден.

Трамвай, автобус, метро

Най-разпространеният обществен транспорт в Амстердам е трамваят. Автобусите и метрото в града обслужват по-далечните спирки. За да се придвижвате с градския транспорт, задължително трябва да се снабдите с OV-чип карта (от месец юни 2010 г. хартиените билети не важат за градският транспорт в Амстердам). Чип-картата може да бъде заредена с определена сума в евро или да бъде закупен един билет. Компанията за превози в града (GVB) предлага и карти за транспорт за няколко дни. Изключително важно е да валидирате картата си веднага след качване в което и да е средство от градския транспорт. За актуални цени и промоции на билетите за градски транспорт в Амстердам вижте в сайта на GVB.

Информация за пътуване с градски автобуси: 9292.nl и gvb.nl

Влакове

Влаковете в Холандия се използват основно за дълги пътувания. Амстердам има девет гари, затова се информирайте добре преди да поемете на път. Централната гара на града се намира  на 10 минути пеша от площад Дам (Dam) и е най-подходяща, ако искате да обиколите туристическите забележителности.

Велосипеди

Използването на велосипед е най-добрият начин да се придвижвате из Амстердам. Ще ви направи впечатление, че местните хора се движат с доста обикновени велоспеди и причината за това е, че по-новите модели често биват открадвани. Около 10 евро на ден е цената за велосипед под наем. Магазините за отдаване под наем могат да бъдат открити из целия град. Имайте предвид, че жителите на града карат доста бързо по велоалеите, а наличието на пешеходци по тях е силно нежелателно и често опасно за самите пешеходци. 

Таксита

Поради затрудненото движение на автомобили в централен Амстердам, такситата рядко са най-бързият начин за придвижване. Понякога е трудно да си спрете такси на улицата. Най-добрия начин е да помолите в хотела или ресторанта да ви извикат. Има много компании и цените се различават, но бъдете готови да платите поне 10 евро за първите 3 километра. Важно е да знаете, че таксиметърът не начислява нищо при забавяне на движението или опашка. Въпреки това на таксиметровите шофьори е позволено да начисляват допълнително, като компенсация за пътуването, ако се налага да ви чакат твърде дълго, за да се появите или ако сте помолили шофьора да ви изчака. 

Заведения

Хранене

Холандците ядат супа и сандвичи за обяд, често придружени с чаша мляко. Точно като англичаните, те обичат пържените картофи, които се продават в хартиени фунийки, и имат будки за гофрети като белгийците. Местен специалитет са горчивите топки – нещо като пържени крокети със сирене, които се сервират като мезета с бира в „кафявите кафенета” (brown cafes или bruine kroegen). Амстердам е известен и с едни от най-добрите турски и индонезийски ресторанти в Европа. И холандците са дали своя принос във веригите за бързо хранене, но в Холандия нещата стоят по различен начин. Освен световните вериги за бързо хранене, в Амстердам има изобилие от пържени продукти, които могат да бъдат закупени от закусвални из целия град.

Барове и нощен живот

Нощният живот на Амстердам е пъстър, космополитен и никога не спира. Градът може да ви предложи много – нощни театри, арт партита и жива музика от добре познати и набиращи скорост банди. Клубовете предлагат от R'n'B и хаус музика до хард рок и хип-хоп. Повечето нощни клубове работят до 04.00 сутринта, а през почивните дни и до 05.00 - 06.00 часа. Животът по баровете е приятелски, спокоен и продължава дълго. Местните излизат рано и се прибират късно. На много места имат кафе, бар, ресторант и нощен клуб на различни етажи.

„Къщите за дегустация” (Proeflokalen) – това са таверни, повече познати като „места за дегустация”. Набират популярност през ХVІІ век. Посетителите можели да дегустират от алкохола преди да си поръчат една или повече бутилки. В Амстердам все още могат да бъдат намерени "Proeflokalen", но рядко мострите са безплатни.

„Кафявите кафенета” (Brown Café or bar) – това са традиционните холандски пъбове. Наричат ги „кафяви” заради никотина, опушил стените им. Интериорът им е избелял, има дървени маси с килими върху тях. Някои от най-приятните „кафяви кафенета” могат да бъдат открити около Zeedijk (старият център на Амстердам) в близост до Централната гара.

Шопинг

Когато става въпрос за пазаруване, Амстердам е градът на малките магазинчета. Удивителни и необикновени магазини, отворени през цялото време, повечето от тях са в непосредствена близост един до друг, което прави пазаруването истинско преживяване.

Калверстраат (Kalverstraat)

Големите търговски вериги за мода, обувки и аксесоари са наредени на улица Калверстраат, между площад Дам (Dam) и площад Мунтплейн (Muntplein). Повечето магазини са отворени и в неделя. De Bijenkorf – елегантният магазин за дизайнерски стоки е нагоре по площад Дам. Холандската модна верига Mexx има марков магазин по средата на Клаверстраат. Друго важно място на Калверстраат е Американския книжен център, където има богат избор на музика и модерна литература.

Лейдсестраат (Leidsestraat)

Магазините продължават по Лейдсестраат (Leidsesstraat), между Калверстраат (Kalverstraat) и Лейдсплейн (Leidsplеin). Пазарът за цветя е при Кьонихсплейн (Koningsplein), при канала Сингел (Singel canal). Дори и да нямате намерението да купите букет лалета, може просто да се разходите наоколо и да почувствате атмосферата. По Лейдсестраат (Leidsestraat) има и много магазини за обувки. 

P.C. Hoofstraat

На тази улица можете да намерите магазини на марки като „Армани”, „Шанел”, „Гучи” и др. 

The nine small streets (Деветте малки улички)

Разстоянието между Кьонихсплейн (Koningsplein) и Вестеркерк (Westerkerk) се нарича „Деветте малки улички” и е чудесно място за разходки. Първо, защото каналите и къщичките са красиви, и второ, защото улиците са пълни с малки магазинчета, кафенета и галерии. Тук може да купите всичко – от отлежало сирене до стоки втора употреба. Районът е известен най-вече с магазините за втора употреба.

De Bijenkorf

В центъра на пазарния район е най-големият обществен магазин на Амстердам. Това е холандският вариант на магазин „Хародс” в Лондон и „Кадеве” в Берлин. Тук може да пазарувате всичко, което ви е нужно – храна дрехи, мебели, играчки. Намира се точно в центъра на Амстердам до площад Дам (Dam). Не е евтино, но със сигурност ще намерите това, което ви трябва, даже и повече.
Адрес: Dam 1
Уебсайт: www.bijenkorf.nl

Magna Plaza

Намира се в сградата на бившата поща, която е построена в неоготически стил през 1898 г. и изглежда сякаш е излязла от приказка. Има над четиридесет магазина, в повечето продават дрехи и спортни стоки. 
Адрес: Nieuwezijds Voorburgwal 182

Забележителности

Фантастичната архитектура на Амстердам е най-добре да се види с разходка с лодка по каналите на града. Има много неща, които да правите и видите в Амстердам.

С лодка по каналите

Лодките за обиколка из Амстердам тръгват от Централната гара, преминават през Дамрак (Damrak - частично покрит канал между Централната гара на Амстердам и площад Дам) и Националния музей (Rijksmuseum). Десетки видове турове с лодка се предлагат в Амстердам. Най-добре е да разгледате включените в официалната туристическа страница на града. 

Уебсайт: www.iamsterdam.com

Разходки из Амстердам

Тесните къщички от XVII век имат огромни прозорци на нивото на очите, така че може да видите много повече от красивите фасади. Ето някои вълнуващи райони зa разходка в Амстердам: Площад Дам (Dam) с Кралския дворец (Koninklijk Paleis; Royal Palace), построен през 1665 г., Новата църква (Nieuwe Kerk), построена през XV в. и Старата църква (най-старата сграда в града), която датира от 1302 г. и е разположена на улица Вармстраат (Warmoesstraat).

Музеят на Ван Гог

В допълнение към най-голямата художествена колекция в света от Винсент ван Гог, музеят на Ван Гог има и много творби на други импресионисти като Моне и Гоген. Невероятната история на живота на художника е представена по увлекателен начин чрез обяснителни надписи, видео и специален интерактивен гид. Информация за работно време, цена на билети и текущи временни изложби вижте на сайта на музея. Прочетете подробна статия за музея на Ван Гог.

Адрес: Museumplein 6

Национален музей (Рейксмузеум / Rijksmuseum)

Този музей притежава една от най-уникалните художествени колекции в целия свят с повече от 1 милион експоната в хранилищата си. Един от акцентите в музея е картината "Нощна стража" на Рембранд. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея. Прочетете повече за Националния музей.

Адрес: Museumstraat 1

Къщата на Ане Франк

Едва ли има някой, който да не е чувал за невероятния дневник на едно малко момиче, писан по време на Втората световна война - Ане Франк. Къщата на Ане Франк в Амстердам е мястото, където еврейското семейство Франк се укрива от нацистите. Докато се крие, Ане описва живота си в дневник, който след смъртта й е намерен и публикуван. Прочетете подробна статия за Къщата на Ане Франк.

Футболния стадион на Аякс 

Да гледате мач на Аякс в Амстердам е огромно забавление, дори и за тези, които не се интересуват от футбол. Можете да се включите и в обиколка с гид на стадиона, по време на която ще влезете в съблекалните, залата за преса и други.

Адрес: Amsterdam Arena, Arena Boulevard 29

Уебсайт: www.ajax.nl

Де Вален - кварталът с Червените фенери

Де Вален (De Wallen) е т.нар. "Квартал с червените фенери“ в Амстердам и е основна туристическа дестинация. Разположен е в сърцето на старата част на Амстердам и покрива периметър от няколко пресечки южно от църквата Оуде Керк (Oude Kerk), като пресича и няколко канала. Прочетете подробна статия за Де Вален - квартала с Червените фенери.

Ермитажът

Ермитажът Амстердам (Hermitage Amsterdam) е клон на музея Ермитаж в Санкт Петербург. Разположен е на река Амстел и е с акцент върху руското изкуство. Прочетете и подробна статия за Ермитажа.

Оуде Керк (Oude Kerk)

Оуде Керк (Oude Kerk) или Старата църква е осветена през 1306 г., което я прави най-старото съществуващо днес здание в Амстердам. Разположена е в квартала Де Вален (De Wallen). Оуде Керк се простира на площ от 3300 кв.м и днес е преввърната в пространство за съвременно изкуство. Прочетете подробна статия за Оуде Керк.

Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam)

Кралският дворец (Koninklijk Paleis Amsterdam) е един от трите двореца в Холандия, които се използват в момента от кралското семейство. Когато не се използва за официални посещения или церемонии, сградата е на разположение на любопитните туристи. Прочетете подробна статия за Кралският дворец.

Площад Дам

Площадът Дам (de Dam) е едно от най-старите и важни места в града. Разположен е в историческата част на Амстердам. В миналото е бил използван като градски централен пазар. Днес там ще намерите някои от популярните забележителности. Прочетете повече за площад Дам.

Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо

Първият клон на Музея на Мадам Тюсо извън Великобритания отваря врати в Амстердам през 1971 г. Музеят предлага интерактивно преживяване - можете да пазарувате с Дженифър Лопес или да пробвате футболните си умения с Роналдиньо, а също и да се снимате с Брад Пит. В музея на Мадам Тюсо са поставени и знаменитости от Холандия.

Адрес: Dam 20

Уебсайт: www.madametussauds.nl

Западната църква (Westerkerk)

Западната църква (Westerkerk) е протестантска църква, построена в периода 1620-1631 г. по дизайна на  Хендрик де Кайзер. Върхът на кулата й достига 85 м, което я прави най-високата църква в Амстердам. Прочетете подробна статия за Западната църква.

Общински музей (Stedelijk Museum)

Общинският музей (Stedelijk Museum) е музей на модерното изкуство и е разположен на площада на музеите. Прочетете повече за Общинския музей.

Вонделпарк (Vondelpark)

Вонделпарк (Vondelpark) е общински парк в Амстердам с обща площ от около 485 декара. Разположен е западно от площада на музеите. Паркът е открит през 1865 г. и е кръстен на автора от XVII век Йоост ван ден Вондел. Прочетете повече за Вонделпарк.

Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage) 

Бюрс ван Берлаге (Beurs van Berlage) е сграда, разположена на площад Дам в центъра на Амстердам. Построена е в периода 1896-1903 г. от архитекта Хендрик Петрус Берлаге и е била предназначена за стокова борса. Днес се използва за изложения и събития. Прочетете повече за Бюрс ван Берлаге.

Музей на еротиката

В този музей е събрана историята на еротичното изкуство през вековете.

Адрес: Oudezijdsachterburgwal 54

Уебсайт: www.erotisch-museum.nl

Музей на марихуаната и хашиша

Този музей предлага на посетителите обширна документация и исторически факти за употребата на канабиса. Освен това внимание е отделено на важността на употребата на канабис за околната среда, селското стопанство и индустрията.

Уебсайт: www.hashmuseum.com

Кралски зоопарк Артис (ARTIS Royal Zoo)

Това е един от най-старите зоопаркове в Европа, в който ще видите животни, които обитават земята и сушата, както и аквариум и планетариум. 

Адрес: Plantage Kerklaan 38-40

Уебсайт: www.artis.nl

Музей Алард Пиърсън (Allard Pierson Museum)

Този невероятен музей ви предлага разходка из древните цивилизации чрез информационни кътове с артефакти от Древен Рим, Древен Египет, Древна Гърция, Близкия изток. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея. 

Адрес: Oude Turfmarkt 127

Уебсайт: www.allardpiersonmuseum.nl

Амстердамската тъмница (Amsterdam Dungeon)

Този 80-минутен тур ще ви прекара през най-тъмните времена в Холандия чрез 12 шоу изпълнения, 7 актьори и едно ужасяващо преживяване. Проверете дали можете да преживеете чумата, да избягате от мъченията от Средновековието и открийте верния път през огледалния лабиринт. За най-смелите има и влакче на ужасите. Информация за цени на билети и работно време вижте в сайта. 

Адрес: Rokin 78

Уебсайт: www.thedungeons.com/amsterdam

Научен музей NEMO

NEMO е най-големият научен музей в Холандия. Петте етажа, пълни с неща за откриване и преживяване това е идеалното място за всеки любопитен човек. Експозиции, театрални представления, филми, работилници и демонстрации ще ви позволят да видите, подушите, пипнете и чуете как работи светът.

Адрес: Oosterdok 2

Уебсайт: www.nemosciencemuseum.nl

Събития

Януари                 

Нова година                        

Празненствата са из целия център на града, но най-вече на площадите Дам (Dam) и Нюмаркт (Nieuwmarkt). Купоните са луди, но знайте че това не винаги означава чудесни и приятни. Младежите празнуват с различни видове бомбички, които често хвърлят в краката на минувачите.

Март                             

Дните на Вятърните мелници (Windmill Days) в село Заансе Сханс (Zaanse Schans)  
Това е мястото, където да видите типични холандски вятърни мелници отвътре и отвън. Откритият музей в Заансе Сханс, също си заслужава да бъде посетен. Най-подходящото време за посещение е от март до октомври. В района на мелниците можете да се разходите пеша или да наемете колело.
За повече информация: www.zaanseschans.nl

Тихото шествие (Stille Omgang)                               

Това „тихо шествие” по улица Калверстраат (Kalverstraat) се прави от католиците всяка година, за да почетат „Чудото на нафората”. Шествието започва от Кралския дворец на площад Дам и продължава от полунощ до 02.30 часа сутринта. Шествието се провежда в края на март (проверете сайта за датите за съответната година).
За информация: www.stille-omgang.nl

Отварянето на Градините Кукенхоф (Keukenhof)                          

Най-голямото изложение на цветя в света разцъфтява с пълна сила, показвайки лалета и нарциси, зюмбюли и камбанки, минзухари, лилии, беладони в градина от 32 хектара. Казват, че в градините има около осем милиона цветя. Градините се отварят през втората половина на март и остават достъпни за посетители до средата на май. Намират се в село Лисе, недалеч от Амстердам. В периода, когато градините са отворени, има директен автобус от Летище Схипол (спира на автобусната плаца) с надпис Keukenhof Express Bus, който ще ви закара директно пред входа на градините. Прочетете и статия за градините Кукенхоф.
За подробна информация www.keukenhof.nl                     

Април                         

Национална седмица на музеите

В продължение на няколко дни повечето музеи в Амстердам, както и в други градове из Холандия, предлагат безплатен вход или цените са драстично намалени. В доста от тях се организират и специални изложби. Обикновено това е първият уикенд през април. За конкретни дати попитайте в туристическите информационни центрове или проверете в туристическите сайтове на Амстердам и Холандия.

Уебсайт: www.iamsterdam.com

Парад на цветята (Bloemencorso van de Bollenstreek)

Парадът започва от  градчето Нордвайк (Noordwijk), минава през Сасенхайм (Sassenheim), Лисе (Lisse), Бенеброек (Bennebroek) и стига до Харлем (Haarlem). Провежда се към края на април. Градчетата са в непосредствена близост до Амстердам, затова ако сте в района по това времето, не пропускайте да се включите в парада. 

За информация: www.bloemencorso-bollenstreek.nl    

Денят на Краля (Koningsdag)

Хората отбелязват този празник с 24-часов уличен карнавал, заради който центърът на града се изпълва с тълпи, облечени в оранжево. Амстердам се превръща в огромен открит пазар, на който всякакви хора изкарват сергии. Навсякъде може да си намерите оранжеви панделки, оранжеви перуки, оранжеви лица, както и холандски знамена. Уличните представления се съчетават музика и алкохол, така че този празник е едно незабравимо преживяване.

Съвет: носете нещо оранжево, дори да е нещо малко, например панделка. Денят на кралицата се чества на 27 април.

Уебсайт: www.iamsterdam.com

Май

Мемориален Ден (Herdenkingsdag)

Из цялата страна се почитат жертвите от Втората световна война. Кралят поднася венец пред Националния паметник на площад Дам, а след това в осем вечерта всички запазват две минути мълчание. Отбелязва се на 4 май.

Денят на освобождението (Bevrijdingsdag) 

Празненства из целия град, подобни на тези на Деня на краля, отбелязват освобождението на Холандия от окупацията на нацистите в края на Втората световна война. Денят на освобождението се провежда на 5 май – Денят на капитулацията на германските сили в Холандия. Два дни по-късно в града успели да влязат канадски военни части, затова канадските знамена са популярен атрибут на този ден. Отново има обичайните улични пазари, концерти и представления.

Национален празник на вятърните мелници

Около две трети от мелниците в страната, които са почти 1000, включително и осемте в Амстердам, въртят платната си и са отворени за посещение. Празникът се отбелязва през втората събота на май.
За допълнителна информация: www.molens.nl 

Юни

Холандски фестивал в Амстердам, Хага, Ротердам и Утрехт

Всяка година тези четири града обединяват сили за да представят културен микс от музика, опера, театър, филми и танци. В програмата се включват всички големи холандски компании, както и някои чужди. Провежда се от края на май до края на юни.

Допълнителна информация на: www.hollandfestival.nl

Фестивал на корените

Този фестивал включва музика и танци от целия свят, както и работилници, филми, изложби и други. Основна част от празника заема фестивалът в парк Остерпарк (Oosterpark) в източен Амстердам. Провежда се в средата или края на юни.

Допълнителна информация: www.amsterdamroots.nl 

Дните на отворените градини

Ако се чудите как изглеждат красивите градини в дворовете на къщите музеи, това е шансът ви да разберете. Някои от най-добрите са отворени в продължение на три дни. Провежда се през третата седмица на юни.

За информация: www.grachtenmusea.nl

Открит театър в парк-ботаническа градина Вонделпарк (Vondelpark)

Отидете на поне едно представление в открития театър в парка между юни и август. Тук може да видите всичко: театър, музика, включително и изпълнения от класическия Кралски оркестър, танци, оперети.

За информация: www.openluchttheater.nl     

Юли                     

Фестивал Over Het IJ 

До канала IJ, на старият пристан NDSM, се представят различни авангардни театрални, музикални и танцувални постановки. Шоуто започва в началото на юли и продължава до към средата на месеца.

За информация: www.overhetij.nl 

Джаз фестивал „Северно море” в Ротердам 

Едно от водещите джаз събития в света събира джаз и блус изпълнители от всички точки на планетата. Те осигуряват три дни изпълнени с концерти през цялото време в огромната зала Ahoy. Трудно ще си намерите билет на място, така че ако сте решили да отидете, потърсете билети възможно най-рано. Провежда се около средата на юли.

За информация: www.northseajazz.com 

Август 

Гей парадът в Амстердам                

Великолепно украсени лодки, плават по каналите на Амстердам по време на парада. В добавка към това по улиците има дискотеки, театрални представления, спортни програми, както и филмов фестивал. Провежда се през първия уикенд на август.

За повече информация посетете www.amsterdamgaypride.nl

Фестивал Grachten

Този 10-дневен фестивал на класическата музика има различна тема всяка година. Състои се в различни изискани и уютни местенца по каналите и в залата Muiziekgebouw aan 't IJ. Винаги има поне едно или две представления специално за деца. Част от фестивала е  и пищният концерт Prinsengracht, който се изпълнява на понтон пред хотел Pulitzer. Започва от средата на август и продължава около седмица.

За повече информация: www.grachtenfestival.nl 

Концертът Prinsengracht

От открит понтон пред хотел Pulitzer в Амстердам се носи класическа музика. Тълпи от хора прииждат. Този безплатен концерт, който е кулминацията на фестивала Grachten, започва обикновено в 21.30 часа и продължава около час. Ако времето е лошо и вали, концертът се премества в закрита зала, която се обявява на място. Провежда се в края на август.

За информация: www.grachtenfestival.nl                   

Уитмаркт (Uitmarkt)

Амстердам подготвя хората за предстоящото откриване на културния сезон с това тридневно информационно изложение, добавка към което са и безплатните театрални представления, концертите и импровизациите. Професионалисти и аматьори представят опера, танци, театър, кабарета и т.н. Обикновено се състои в последния уикенд на август.

За повече информация: www.uitmarkt.nl

Септември

Фестивалът Jordaan на Westermarkt

Този свободно организиран фестивал в модерния квартал Jordaan включва изпълнения на различни жанрове холандска музика. Провежда се в средата на септември.

За повече информация: www.jordaanfestival.nl  

Ден на Отворените паметници

Това е шанс да видите исторически сгради и монументи, които по принцип са затворени за посещение, както и да влезете безплатно. Обикновено паметниците са отворени втория уикенд на септември.

За повече информация: www.openmonumentendag.nl

Маратон от площад Дам до площад Дам

Най-популярното маратонско събитие в страната започва от площад Дам, в центъра на Амстердам, отправя се извън града през тунела IJ до центъра на селцето Заандам (Zaandam), а след това се връща обратно, за да покрие дистанция от 16 километра. Започва около обяд и по принцип е през третата неделя на септември.

За повече информация: www.damloop.nl                   

Октомври

Коженият парад

Коженият парад представлява множество партита и други събития за хомосексуалисти, които се обличат с кожи.  Провежда се през последния уикенд на октомври.

За повече информация: www.leatherpride.nl       

Ноември

Пристигането на Синтерклаас (Sinterklaas) – Дядо Коледа в Холандия

Еквивалентът на Дядо Коледа в Холандия пристига с лодка на кея на Централна гара, придружен от боядисани в черно помощници, които раздават лакомства на децата. Той се отправя на шествие из града, което завършва на площад Дам. Там кметът го чака, за да му предаде ключовете от Амстердам. Провежда се през третата събота на ноември.  

Декември                            

Денят на Сант Николас

Денят на Сант Николас е моментът, в който холандците си раздават коледните подаръци. Ако е възможно, присъеденете се към ваши холандски приятели или някое холандско семейство. Празнува се на 5 декември.

Забележителности около Амстердам

Избрани оферти