Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Амстердам
Амстердам / Amsterdam

Амстердам (Amsterdam) възниква като рибарско селище през ХІІ век, след което се превръща в едно от най-големите пристанища в света. Днес столицата на Холандия впечатлява с комбинацията си от исторически забележителности, динамичен начин на живот и нечувана либералност. Туристите обикновено свързват Амстердам с Квартала на червените фенери и марихуаната, но градът може да предложи много повече.

Заради 160-те си канала и над 1000 моста Амстердам понякога е наричан Северната Венеция. Каналите са се превърнали в печеливша туристическа атракция. Повечето улици изглеждат като алеи - къси и тесни, а каналите са доста по-широки. Това е една от причините местните да използват лодки и трамваи за придвижване, но велосипедите, разбира се, са най-разпространеният начин за придвижване в Амстердам.

Амстердам е прекрасно място за разходки. Дори и да се изгубите из мрежата от канали и улици, не се притеснявайте – насладете са на великолепната архитектура на къщите, продавачите на лалета, уличните музиканти.

Архитектурата на града може да бъде разгледана най-добре с обиколка с лодка из каналите. Посетете поне няколко музея и една от модерните галерии в града.

Докато обикаляте из града, със сигурност ще забележите жилищата-лодки, които са така характерни за Амстердам. Лодките са превърнати в пълноценни домове, снабдени с ток, вода, газ и канализация. Този тип жилища са над 2000, но поради големия им брой, поставянето на нови е забранено.

Важна информация

Население: 800 000 души

Валута: Евро

Работно време на магазини: от 09.00 до 18.00 часа от понеделник до събота, а в четвъртък - до 21.00 часа. По-големите вериги магазини в туристическите райони работят и в неделя от 12.00 до 17.00 часа. Банките са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 16.00 или 17.00 часа (в четвъртък някои са отворени до 19.00 часа). Офисите работят от 09.00 или 10.00 до 16.00 или 17.00 часа.

Интернет страници за Амстердам: www.iamsterdam.com

Спешен телефон: 112

Какво трябва да знаете?

Телефонен код за Холандия: +31
Телефонен код за Амстердам: 020

Аптеки

Аптеките обикновено са отворени от понеделник до петък от 9 до 17:30 часа. През нощта и почивните дни аптеките се редуват да дават дежурства. Освен това има и множество дрогерии, които продават най-разпространените лекарства.

Закони за алкохол и наркотици

Няма минимална възраст за употреба на алкохол в Холандия, но по други закони може да се търси отговорност на родител, настойник или друго лице, което принуждава или разрешава на малолетен да употребява алкохол. За покупка на напитки с по-малко от 15% алкохол, нужната възраст е 16 години; за напитки с повече от 15% алкохол – 18 години.

Употребата на наркотици е официално забранена в Холандия. Пласирането на наркотици е сериозно престъпление, а покупката им на улицата е незаконна. Но в лицензирани помещения (coffee shops), Амстердам позволява да се продават наведнъж до 5 грама и притежание до 30 грама на хашиш и марихуана за лична употреба, както и други леки наркотици като пейот, гъби и салвия. Не всички общини в Холандия са толкова либерални колкото Амстердам, когато се отнася за пушенето на канабис. Дори и в Амстердам не се толерира пушенето по улиците, в кафенетата или в трамваите и влаковете. Притежанието на тежки наркотици като хероин, кокаин и екстази е престъпление.

Език                                                                                                                                                         

Официален език е холандският, но английският е като втори език в страната – изучава се от ранните класове в училищата. Почти всеки говори английски свободно (и млади, и възрастни), особено хората, предлагащи туристически услуги.

Пушене 

Пушенето на обществени места е забранено не само в Амстердам, но и в цяла Холандия. Изключение са обособените зони за пушачи в заведенията и ресторантите. Но в тези части не се предлага обслужване, така че ако искате да изпиете втора чаша кафе ще трябва да се върнете в помещението за непушачи.

Coffeeshops (кофишоповете) – може да посетите поне едно такова място, дори и да не ви се пуши трева. Кофишоповете в Амстердам са местата, в които е позволено да се продават до 5 грама марихуана. Те са строго контролирани от властите, а за да влезете в тях, трябва да сте на 18 години. Правилото за тези места е същото като за всички останали заведения – в специално отделените за пушене места не се предлага обслужване.

Бакшиши

Холандското правителство изисква всички такси и проценти за обслужване да бъдат включени в публикуваните цени на хотели, заведения и др. Дори такситата включват стандартна 15% такса за услугата. За да бъдете абсолютно сигурни, че обслужването е включено в цените на даден ресторант, в менюто или на сметката търсете думите „inclusief BTW en service” или попитайте сервитьора.

Забележителности около Амстердам
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
от 1039 лв.
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
3 нощувки
Самолет
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
от 1039 лв.
Цветна есен в АМСТЕРДАМ - 18.09.-21.09.2021
3 нощувки
Самолет