Начало / Статии / Статии - Камбоджа

Един възроден храмов град - Ангкор Ват, Камбоджа

Автор

/

Анкгор, разпрострял се върху приблизително 65 км в Северозападна Камбоджа, е бил столицата на Кхмерската империя от 800 до приблизително 1200 г. и е бил изоставен през 1431 г., след завладяванетона кхмерското царство.

След десетилетия войни и страдания, неговите храмове и паметници отново са отворени за пътешественици и са сред главните архитектурни забележителности в света.

Основната сред тях, „Ангкор Ват“, е храмов комплекс, построен в началото на ХІІ в. от крал Суряварман ІІ. 25 000 работници се трудят над трийсет и седем години, за да го завършат, но след падането на империята комплексът остава неизвестен за външния свят до 1860г., когато френският ботаник Анри Муо се натъква на него дълбоко в джунглата.

Изграден във формата на централна кула, заобиколена от четири по-малки кули, той е посветен на индуисткия бог Вишну и е целият украсен с изящни статуи, резби и барелефи, изобразяващи сцени от индуистката митология.

Макар и смятан за не чак толкова атрактивен, близкият укрепен град Ангкор Тхом се гордее с „Байон“, последния голям храм, изграден в Ангкор. Байон е заобиколен от 54 малки кули, които днес, като всичко в този великолепен религиозен комплекс, са оплетени в гъстата растителност на неумолимата камбоджанска джунгла.

Изпускащият пара гъсталак и мистериозната игра на светлини и сенки свързват работата на природата с човешката, извиквайки спомена за атмосферата във филма Индиана Джоунс и храмът на обречените.

Днес ремонтиран от „Рафълс Интърнашънъл“ до колониалния си разкош и блясък от 30-те години на ХХ в., грандхотел „Ангкор“ е идеалната база в областта, със СПА-център, оборудван по последна дума на техниката, и 56 декара великолепни градини.

Най-добро време за посещение: ноември-май, по време на сухия сезон.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Камбоджа!

>
25 август 2014 г.

Тагове

архитектура

екзотика

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти